Osam savjeta kako odgojiti djecu bez ovisnosti o tehnologiji

Djeca danas vrlo brzo se upoznaju s računalima, pametnim telefonima i tablet računalima. Taj trend brine roditelje, pedijatre i psihologe koji upozoravaju na moguće negativne posljedice pretjeranog korištenja uređaja.

Kako zaštititi djecu? Evo osam temeljnih načela zdrave interakcije s digitalnim uređajima koji vrijede ne zamo za vašu djecu već i za vas.

8) Koliko dijete smije maksimalno provesti koristeći uređaje?

Odredite gornju granicu. Koliko dijete smije provesti gledajući TV ili koristeći digitalne uređaje ovisi o njegovom dobu.

Američki pedijatri preporučuju:

od rođenja do 18 mjeseci: bez zaslona, uključujući TV. Iznimke su razgovori Skypeom ili sličnim programom s rođacima i drugim bliskim osobama.

od dvije do pet godina: ne dulje od jednog sata dnevno pred zaslonom. To se odnosi na sve: pametne telefone, TV, tablet i stolno računalo.

djeca starija od šest godina: vrijedi postaviti određeno ograničenje za digitalne uređaje (do dva sata dnevno). Važno je paziti da uređaji ne ometaju san, fizičku aktivnost i druge aktivnosti nužne za zdrav razvoj djeteta.

7) Nemojte samo zabranjivati, već predlažite druge opcije

Oduzimanje smartfona, tablet ili prijenosnog računala uz poruku ‘Idi radi nešto drugo.’ izravan je put u sukob. Bolji je pristup ponuditi zajedničke aktivnosti: bavljenje sportom, šetnju, crtanje, čitanje, ribolov… Prilagodite ih dobi i sklonostima djeteta.

6) Postanite primjer

Djeca oponašaju ponašanje odraslih. Ako majka čita knjigu veća je vjerojatnost kako će i dijete posegnuti za knjigom nego ako majka stalno visi na pametnom telefonu.

Promislite ponovno o svom odnosu s gadgetima. Koliko vremena provodite s njima? Koliko često provjeravate e-poštu, objave na društvenim mrežama, vijesti? Prakticirate li dane kad ne koristite internet i digitalne uređaje uopće?

5) Budite vodičem pri komunikaciji s digitalnim svijetom

Pokažite svom djetetu kako internet i digitalni uređaji ne služe samo za zabavu već i kao izvor informacija te skladište znanja. Potičite dijete na istraživanje i propitivanje. Budite spremni reagirati i dijeliti svoja iskustva.

4) Obratite pozornost na kvalitetu sadržaja za koje dijete pokaže zanimanje

Sve do devete godine djetetov pristup internetu treba biti pod nadzorom i kontrolom roditelja. Bolje je dati prednost obrazovnim programima i web odredištima koja će pomoći u razvoju raznovrsnih vještina. Istražite mogućnosti koje nudi značajka roditeljski nadzor u aplikacijama i uređajima.

3) Odredite područja u kojima neće biti interneta i digitalnih uređaja

Recimo, to mogu biti spavaća ili dječja soba. Možete odrediti i vrijeme kad ih se ne koristi, primjerice tijekom obiteljskog objeda ili dok ste u prirodi.

Nemojte stavljati računalo u dječju sobu, kao ni dozvoljavati djeci donošenje tablet računala ili pametnog telefona u spavaću sobu ili za stol dok objedujete. Pedijatri također preporučuju suzdržavanje od korištenja digitalnih uređaja sat vremena prije spavanja.

2) Pomozite djeci u razumijevanju načela na kojima počivaju internet i internetska komunikacija kako bi izbjegla moguće pogreške

Preporučljivo je ne dozvoliti djeci korištenje društvenih mreža bar dok nisu 12 godina stara. Za tinejdžere korištenje društvenih mreža može biti važno jer je to razdoblje tijekom kojeg uče kako razumjeti sebe i predstaviti se drugima. Važno je ostati im blizak i pomoći u boljem razumijevanju načela života online.

Ali, nemojte im biti prijatelji na Facebooku i definitivno nemojte komentirati njihove objave i fotografije. To je njihov osobni prostor. Poštujte njihovo pravo na njega.

1) Upozorite djecu na rizike

Kad dozvolite djeci avanturu surfanja internetom bez vašeg nadzora, moraju biti svjesni opasnosti i prijetnji koje ona skriva. Važno je objasniti im:

kako odgovoriti na internetsko zlostavljanje i maltretiranje kako i zašto namjestiti postavke privatnosti opasne posljedice otvorenog pristupa osobnim informacijama, preuzimanja materijala i plagiranja. Recite djeci kako sve što objave na internetu postaje dijelom javne domene i ostane tamo zauvijek.

Sa svim što pronađemo potrebno je postupati oprezno i pažljivo. Svakako im stavite do znanja kako vam se uvijek bez straha mogu obratiti pojave li se problemi, piše Bright Side.

tPortal.hr