Federalna uprava za inspekcijske poslove zaprimila je ovih dana od Agencije za sigurnost hrane BiH obavještenje, koje je izdalo Ministarstvo zdravlja Srbije, o postojanosti sumnje na sigurnost i time rizika po ljudsko zdravlje određenih dječijih kašica i sokova proizvoda “Juvitana” proizvođača “Takovo” Gornji Milanovac, zbog povećanog sadržaja ispitivanih, određenih vrsta pesticida.

U priopćenju za javnost navodi se da je, po prijemu tog akta, Federalna uprava za inspekcijske poslove isti dan obavijestila nadležne inspekcije u županijama da provjere da li su navedene kašice u prometu te (ako ih pronađu) da poduzmu zakonom propisane mjere, javila je Fena.

“Naknadno smo, od Inspektorata RS, dobili obavještenje kompanije “Takovo” Gornji Milanovac o uvozu dvije sporne kašice u Bosnu i Hercegovinu. Shodno tome, obaviješteni su i federalni sanitarno-tržni inspektori na carinskim ispostavama o pojačanju inspekcijskog nadzora nad uvozom pošiljki dječijih kašica i sokova. Sve nadležne institucije i javnost bit će blagovremeno obaviješteni nakon inspekcijskih provjera kod uvoznika iz Republike Srpske” – navodi se u priopćenju.

SirokiBrijeg.info