Stručnjak za računalnu sigurnost Alex Holden iz tvrtke Hold Security, u razgovoru za Reuters rekao je da su popularni e-mail servisi poput Gmaila, Hotmaila i Yahoo Maila jako kompromitirani od strane hakera, koji su prikupili podatke za logiranje čak 273,3 milijuna online računa korisnika.

Unutar te količine kompromitiranih podataka, nalazi se 57 milijuna računa ruskog e-mail providera Mail.ru, 40 milijunaYahoo Mail računa, 33 milijuna računa Hotmaila, te 24 milijuna računa Gmaila.

Pored toga, Hold Security je otkrio stotine tisuća njemačkih i kineskih mail adresa, te više tisuća korisničkih imena s passwordima koji pripadaju zaposlenicima američkih banaka, te kompanija koje se bave proizvodnjom i trgovinom.

Hold Security je do tih podataka došao direktno od hakera koji su prodavali setove podataka po vrlo niskim cijenama, nižim od 1 dolara po komadu.

Istraživači su o ovoj velikoj krađi podataka već izvijestili kompanije na koje se to odnosilo, no navode da se zapravo radi o malom postotku provaljenih računa kada se gleda prema ukupnom broju korisnika.

Gmail na primjer trenutno ima više od milijardu korisnika, što znači da 24 milijuna kompromitiranih računa čini vrlo mali postotak, no to vas vjerojatno ne zanima ako se i sami nađete među njima.

U svakom slučaju, preporučamo vam da sada promijenite lozinku ako to niste duže vremena učinili, kao i da uključite autentifikaciju od dva koraka. Naravno, odabir malo jačeg passworda od 1234 je također preporučljiva stvar.

Vidi.hr