Operacija kino, putujuće kino Obala Art Centra u suradnji sa Sarajevo Film Festivalom, bit će održana u Ljubuškom 3. studenog te u Širokom Brijegu 4. i 5. studenog.

Publika će imati priliku pogledati nagrađivane filmove ”Hladni rat” Pawela Pawlikowskog i ”Moje nevjerovatno ljeto sa Tes” Stevena Wouterlooda.

Film ”Hladni rat” (”Cold War”) Pawela Pawlikowskog, ovogodišnjeg dobitnika Počasnog srca Sarajeva 25. Sarajevo Film Festivala, nagrađen je za najbolju režiju na festivalu u Cannesu 2018. godine i uz ogroman interes publike otvorio je prošlogodišnji, 24. Sarajevo Film Festival. Pawlikowski je 2015. osvojio Oscara za najbolji strani film za film “Ida”, koji je prije toga prikazan na 20. Sarajevu Film Festivalu.

”Moje nevjerovatno ljeto sa Tes” (”My Extraordinary Summer With Tess”), debitantski dugometražni film nizozemskog reditelja Stevena Wouterlooda, najbolji je film Dječijeg programa ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala. Temeljen na nagrađivanom romanu Anne Woltz, omiljene nizozemske spisateljice mladih, ovaj je film dobitnik specijalnog priznanja žirija programa Generation Kplus ovogodišnjeg Berlinalea. Film je dobitnik međunarodne Emmy Kids nagrade i nagrade na Toronto Kids Int. Film Festivalu.

Operacija kino realizira se u partnerstvu s Ambasadom Švicarske u Bosni i Hercegovini i dm drogerie markt BiH. Ulaz na sve projekcije je besplatan, priopćeno je iz Obala Art Centra.

SirokiBrijeg.info