Općina Ljubuški napravila rebalans proračuna zbog pola mil. KM viška sredstava

LJUBUŠKI – I dok najveći broj općina i županija u drugoj polovini godine rebalanse proračuna pravi zbog nedostatka sredstava, Općina Ljubuški je krajem srpnja rebalans pravila zbog viška sredstava. Naime, rebalansom je proračun ove općine uvećan za pola milijuna maraka te sada iznosi nešto više od 10 milijuna KM.

Prema riječima načelnika općine Ljubuški Nevenka Barbarića, razlozi za povećanje proračuna su ponajprije sredstva koja je Općina dobila s razine Federacije BiH, odnosno zbog pravednije raspodjele prihoda od PDV-a. “U proračun na početku godine nije bilo uračunato 350.000 KM povećanja prihoda od PDV-a”, kaže Barbarić. Dodaje da je raspodjela prihoda od poreza ove godine pokazala kako su općine s hrvatskom većinom, među kojima je i općina Ljubuški, zbog nepravednog načina raspodjele godinama zakidane. “Ove godine pokazalo se da sam bio u pravu svih ovih godina prigovarajući zbog kriterija koji su korišteni te je očito da nam je Federacija, temeljem dosadašnje odluke o raspodjeli javnih prihoda, kroz 10 godina uzela oko 3,5 milijuna KM”, kaže Barbarić. Dodaje kako su povećanju proračuna doprinijela i veća sredstva od komunalnih naknada.

“Prilikom planiranja i usvajanja proračuna bili smo oprezni kada su u pitanju sredstva od komunalnih naknada te se sada pokazalo da imamo znatno povećanje na toj stavci”, navodi Barbarić. Povećanje se bilježi zahvaljujući ponajviše izgradnji dijela objekata u samom središtu Ljubuškog, poput hotela Bigeste, trgovine Nameks, kao i dijela stambenih zgrada. “Imamo povećanje i dijela sredstava na cestovnoj infrastrukturi koje je opet vezano za raspodjelu javnih prihoda, što je također doprinijelo da sredinom ljeta usvojimo rebalans kojim je proračun uvećan za pola milijuna KM od planiranog”, kaže Barbarić. Ističe kako ovaj podatak najbolje demantira insinuacije o financijskim problemima ove općine.

“U ljubuškoj javnosti već godinama se od dijela oporbe inicira priča o propadanju općinskog proračuna, a mi smo svih ovih godina funkcionirali bez većih poteškoća. Ispoštovali smo sve obveze prema dobavljačima, prema izvođačima radova na različitim projektima, prema našim javnim ustanovama i poduzećima. Djelatnicima Općine plaća nikada nije kasnila mjesec dana. Važno je naglasiti kako nikad nismo imali marke poreznog duga, što je problem velikom dijelu javnih ustanova svih razina vlasti”, ističe Barbarić. Zaključuje kako vrijedi istaknuti da je Ljubuški jedna od rijetkih sredina gdje javne ustanove i poduzeća ne duguju nikome ni jednu marku, a sam proračun općine je na dobitku kroz javno poduzeće Parkovi d.o.o Ljubuški.

Marija Medić Bošnjak / Vecernji.ba