Ombudsmani za ljudska prava BiH osuđuju sve napade i neprimjerena ponašanja prema novinarima i svim radnicima u medijima koji su se dogodili u posljednje vrijeme u BiH i RS-u.

Ombudsmani ističu da se stupanj razvoja demokratskog društva ogleda i u načinu na koji akteri u javnom životu tretiraju novinare i radnike u medijima.

-Novinari u svakom slučaju doprinose većem stupnju demokratičnosti u društvu, ostvarenju vladavine prava i pravne države, kao i zaštiti i promociji ljudskih prava, navodi se u priopćenju Ombudsmana za ljudska prava BiH.

Ombudsmani BiH pozivaju sve sudionike javnog života u BiH, a posebno nositelje javnih funkcija, da svojim djelovanjem ne ograničavaju prava novinara ni na koji način, nego da djeluju proaktivno na tom polju.

Ombudsmeni BiH pozivaju sve nadležne organe, a prije svega policiju i tužiteljstvo, da ažurno i učinkovito rade na rasvjetljavanju i gonjenju počinitelja svih djela koja su usmjerena prema novinarima i radnicima u medijima da bi se izbjeglo stvaranje utiska da djela počinjena prema njima mogu proći nekažnjeno.