Federalni ministar za pitanja branitelja i invalida Salko Bukvarević na današnjem sastanku informirao je predstavnike Koordinacija braniteljskih organizacija i udruženja Armije RBiH i HVO-a da je skoro 17.500 branitelja podnijelo zahtjev za ostvarivanje prava na egzistencijalnu naknadu po federalnom Zakonu te da će u ovoj godini biti nastavljeno financiranje iz budžeta Federacije za braniteljske naknade i to u uvećanom iznosu za dodatnih 50 milijuna KM koji su namijenjeni razvojačenim braniteljima.

Također, branitelji i resorni ministar su zatražili od Vlade FBiH da isplatni koeficijent za isplatu svih braniteljskih naknada bude uvećan na 1 (jedan), što bi značilo povećanje naknada svim braniteljskim kategorijama, odnosno, vraćanje na isplatni koeficijent 1 koji je smanjen 2010. godine.

Bukvarević je podsjetio da je u proteklih nekoliko godina tek jednom povećana naknada borcima, što je, imajući u vidu porast svih troškova života, nedopustivo i da je ovo jedini način na koji se trenutno, dok ne dođe do izmjene zakonskih akata, može izvršiti povećanje naknada.

Za ovo povećanje neće biti potrebna dodatna financijska sredstva jer su ona već planirana na poziciji Federalnog ministarstva u budžetu za 2020. godinu.

Usuglašeno je da resorno Ministarstvo uputi prijedlog Odluke o isplatnom koeficijentu prema Vladi FBiH koja bi se trebala očitovati na nekoj od narednih sjednica.

Također, Bukvarević je kazao da je Ministarstvo uputilo tri urgencije prema Domu naroda kako bi se na dnevni red stavio Zakon od udruženjima od posebnog značaja ali do danas nije bilo povratne informacije, te je poslan jednoglasan zaključak kojim se od Doma naroda traži da primi delegaciju predstavnika branitelja na sastanak.

Predstavnici obje koordinacije još jednom su naglasili da podržavaju tekst zakona koji je prethodno usvojen u Predstavničkom domu PFBiH te su podsjetili da se ovim zakonom uređuje reprezentativnost u predstavljanju braniteljskih kategorija, priopćeno je iz Kabineta ministra.

SirokiBrijeg.info