Offline nastava u Županiji Zapanohercegovačkoj

Dok u Republici Hrvatskoj nastava ide kako putem televizije, tako i putem online sustava, učenicima u Županiji Zapadnohercegovačkoj je nastava uskraćena.

Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH ostalo je zatečeno epidemiološkom situacijom vezanom za koronavirus – COVID 19, kao i Zavod za odgoj i obrazovanje ŽZH kojem je temeljna zadaća potpora odgojno-obrazovnom sustavu.

Potpora odgojno-obrazovnom sustavu u ovakvim trenutcima bi se trenutno najbolje ogledala u organiziranju nastavnog procesa putem interneta: web stranica škola, e-maila, društvenih mreža, ali s naglaskom i na uključivanje učenika koji nemaju pristup internetu ili potrebnu opremu na način da im se ta oprema dodijeli ili da im se obrazovni materijali donesu na kućnu adresu.

Na službenoj web stranici širokobriješke Gimnazije ravnatelj Miro Bošnjak je iskreno naveo kako ta škola nije u mogućnosti organizirati nastavu na daljinu. Pojedini nastavnici na svoju ruku putem mobilnih aplikacija whats-up i viber pokušavaju provesti kakav takav nastavni proces dajući roditeljima upute, materijale i domaće zadatke u skladu sa nastavnim planom i programom. No sve je to neorganizirano i tek blagi pokušaj da se spasi što se spasiti da.

Činjenica koja ostaje je da Ministarstvo obrazovanja i Zavod za odgoj i obrazovanje nisu dorasli novonastalnoj situaciji, a zbog toga svega trpe učenici, njihovi roditelji i obrazovni sustav.

Antonija Banožić / SirokiBrijeg.info