Održano tradicionalno „Hodočašće na biciklima u čast sv. Ante“

LJUBUŠKI – U organizaciji Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, Društva pedagoga TZK Ljubuški te Biciklističkih klubova Brotnjo, Mostar i Ljubuški, danas je održano tradicionalno, osmo po redu „Hodočašće na biciklima u čast sv. Ante“.

Tridesetak biciklista – hodočasnika krenulo je u 9 sati ispred Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača u Mostaru, a u Čitluk su stigli oko 10,30 sati gdje im se pridružilo 50-ak biciklista svih uzrasta iz Brotnja te isto toliko njihovih prijatelja iz Metkovića i Ljubuškog.

bbr1262016 2

Iz Čitluka su krenuli prema Tromeđi gdje su pričekali bicikliste – hodočasnike iz Širokog Brijega te zajedno nastavili put prema Svetištu Kraljice mira u Međugorju. Nakon kraćeg zadržavanja, molitve i blagoslova ispred crkve sv. Jakova te osvježenja u Hotelu Dubrovnik, biciklisti su nastavili put ispod Križevca preko Miletine i Crnopoda do Ljubuškog. Tamo su im se pridružili biciklisti pristigli iz Gruda i Posušja, odakle je 250 do 300 biciklista zajedno krenulo prema svetištu sv. Ante na Humcu.

bbr1262016 3

Kako smo doznali od Franje Lovrića, predsjednika BK Brotnjo, na Humcu su se pomolili i primili blagoslov od fra Velimira Mandića, gvardijana humačkog samostana. Biciklisti su nakon Humca nastavili druženje na prekrasnom izletištu Čeveljuša.

– Ovo je osma biciklijada koja se održava pod sloganom „U zdravom tijelu zdrav duh“. Isključivo je religioznog karaktera, a ima za cilj zahvaliti Bogu za sve milosti kojima nas obdaruje te zamoliti sv. Anti da nas blagoslovi na našim biciklističkim putovima i druženjima jer dobro znamo koliko je sv. Ante poštovan i cijenjen u ovom dijelu Hercegovine. Cilj nam je također spojiti dva svetišta – svetište majke Božje u Međugorju i svetište sv. Ante na Humcu – rekao nam je Franjo Lovrić, predsjednik Biciklističkog kluba Brotnjo iz Čitluka koji je jedan od organizatora tog biciklističkog hodočašća.

Brotnjo.info