Održano 22. “Silo na Uskrsni ponedjeljak”

ŠIROKI BRIJEG – Uz nazočnost brojnih gostiju i ljubitelja hrvatske tradicijske baštine, te velikog broja izvođača u Svadbenom salonu „Kod Vrančine” u Kočerinu održano je tradicionalno 22. „Silo na Uskrsni ponedjeljak“.

Duga tradicija ovog okupljanja i ovog puta bila je prilika za susret ljubitelja narodnih običaja ovih krajeva Hercegovine kao i svih onih koji su ljubitelji folklora da pokažu da tradicija u ovom dijelu hrvatskog naroda ide dalje i nema opasnosti od zaborava.

uskk29032016 3

Na bini su se gangom, bećarcem, guslama i diplama izmjenjivali članovi HKUD-ova Sveti Ante Dretelj, Crnač, Rakitno, Mokro, Brda, Herceg Stjepan Blagaj – Buna, te guslari Stanko Mikulić Šašanović, Ivan Vidić iz HKUD Sveti Ante Dretelj, Zvonimir Grubišić, Mate Anić, Antas Mucić, Ante Tolo, Vlado Tolo, Mario Knezović, Veselko Šarac, ‘Drim tim Babe Ljubuški’, Bojka Hrkać sa svojim dragim, ‘Sinovi Hercegovine’, Ženska ganga Tomislavgrad …

„Silo na Uskrsni ponedjeljak” se i ove godine održalo u sklopu programa „Briješka zvona“, a prigodnim riječima ga je otvorio pokrovitelj gradonačelnik Miro Kraljević. Blagoslov na nazočne sazvao je fra Mario Knezović župni kapelan župe Kočerin. Nazočne je pozdravio i predsjednik MZ Kočerin Josip Kožul. „Silo na Uskrsni ponedjeljak“ održano je u organizaciji Svadbenog salona „Kod Vrančine“. I ove godine također je organizirana i bogata tombola, s glavnom nagradom gusle koje je izradio Mate Anić.

uskk29032016 2

Silo je imalo i svoj humanitarni karakter. Naime izrađivač gusala Miroslav Crnjac darovao je gusle na licitaciju. Gusle je postiglo cijenu 500 KM, a kupio ih je gradonačelnik Miro Kraljević. Iznos će biti doniran Domu ‘Marija naša nada’.

Grad Široki Brijeg