U srijedu 22.05.2019 godine,s početkom u 11:00 sati održana je manifestacija „Dani mladog krumpira Ljubuški rani“. Manifestacija za cilj ima predstavljanje jedinstvenog visoko kvalitetnog, autohtonog proizvoda.

U sklopu manifestacije održana je promocija kratkog filma i spota „Ljubuški rani“ te su degustirani specijaliteti napravljeni od mladog krumpira. Za početak nazočne je pozdravio gradonačelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić te istakao : „Poljoprivreda je naš najveći razvojni potencijal. U financijskom smislu izdvajamo velika sredstva, a ove godine i najveća kroz izgradnju sabirno-distribucijskog centra u poslovnoj zoni Zvirići, koji će uvelike pomoći poljoprivrednicima pri plasmanu proizvoda na domaće i inozemno tržište“.

Direktor Poljoprivredne zadruge „Plodovi zemlje“ Dubravko Vukojević kazao je kako ovogodišnja sezona bolja od prošle,te da su „brendiranjem visokokvalitetnog mladog krumpira zauvijek ga odvojili od drugog nepoznatog krompira,kojeg svakodnevo viđamo u supermarketima diljem BiH“. Nazočne su također pozdravili Marko Ivanković, ravnatelj Federalnog agro-mediteranskog zavoda Mostar, te Goran Perković, direktor Uprave Bosne i Hercegovine za zaštitu zdravlja bilja. Prigodnom prezentacijom obratio se i ravnatelj JU Razvojne agencije ŽZH-HERAG, Radoslav Luburić, nabrojivši neke projekte i aktivnosti vezane za oblast poljoprivrede, te broj,aktivnosti i projekte koje je provodio HERAG iz oblasti poljoprivrede.

Neizostavno je spomenuti projekt „Razvoj malih i srednjih poduzeća u lancu vrijednosti Ljubuškog ranog krompira“, koji se provodio u sklopu EU ProLocala-a sa GIZ-om. Nositelj projekta je bila Razvojna agencija ŽZH-HERAG s partenerima Poljoprivredna zadruga „Plodovi zemlje“ , Rosić d.o.o. te Borna d.o.o. Također spomenuo je da je osnovan „Forum za sektor voća i povrća“, projekt „Dijaspora za razvoj“,program razvoja ruralne konkurentnosti IFAD-VII, te dokument koji je usvojen „Strategija poljoprivrednog i ruralnog razvoja Općine Ljubuški 2018-2022. Ovo je bila 11 godina za redom da se održava ova manifestacija u organizaciji poljoprivredne zadruge „Plodovi zemlje“, a pokrovitelji su Grad Ljubuški,te Vlada i Skupština Županije Zapanohercegovačke.

Herag.ba