Održana Javna rasprava o Nacrtu zakona o udrugama proisteklih iz Domovinskog rata

ŠIROKI BRIJEG – U Skupštini Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu je održana Javna rasprava o Nacrtu zakona o udrugama od posebnog društvenog značaja predlagača Ismeta Osmanovića(SDA), zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine FBiH, po pozivu za javnu raspravu upućenim svim županijama u FBiH od strane Federalnog ministarstva za pitanja Branitelja i invalida Domovinskog rata.

Pozivu se odazvala većina Udruga proisteklih iz Domovinskog rata ŽZH, kao i Načelnik Grada Širokog Brijega Miro Kraljević, te neki zastupnici u Skupštini ŽZH. Raspravu je vodila Enisa Teskeredžić, savjetnica ministra Branitelja za pravna pitanja a bio je prisutan i Martin Frančešević pomoćnik Federalnog ministra Branitelja.

Nakon uvodnog dijela Teskeredžić je pozvala sve prisutne da se jave za usmenu raspravu dok će svoje eventualne primjedbe, prijedloge i sugestije u pismenoj formi moći dostaviti u Federalno ministarstvo Branitelja u roku od 15 dana.

Za riječ se javilo nekoliko govornika od kojih valja izdvojiti Stanka Škrobu, Predsjednika Županijske udruge oboljelih od PTSP-a koji je u kratkim crtama izrazio svoje nezadovoljstvo s ponuđenim prijedlogom zakona kao i svim prethodnim prijedlozima zakona koji tretiraju Braniteljsku populaciju jer majoriziraju i marginaliziraju pripadnike HVO-a oboljele od PTSP-a jer je ta populacija najugroženija i niti jedan zakon iz oblasti Braniteljsko-invalidske zaštite to nije znao prepoznati.

Nakon njega riječ je dobio Vlado Marušić, Predsjednik UZB ŽZH koji se osvrnuo na nedostatke ponuđenog prijedloga zakona o udrugama od posebnog društvenog značaja od čega valja izdvojiti:

-U pozivu za javnu raspravu po tom zakonu opet se nezakonito i neosnovano spominju temeljne udruge proistekle iz Domovinskog rata a niti jedan zakon koji tretira Braniteljsku populaciju taj termin ne poznaje s čime se složio i savjetnik federalnog Ministra Branitelja General Ramiz Dreković na mnogim sastancima koji su predstavnici Zaboravljenih Branitelja održali s federalnim ministarstvom Branitelja.

-Dao je primjedbu kako je taj Nacrt zakona urađen samo na Bošnjačkoj-Muslimanskoj varijanti a trebao je biti i na Hrvatskom jeziku što se ubuduće ne smije događati.

-U čl.2.4.i 6 Nacrta ponuđenog zakona se spominje kako pripadnike udruga od posebnog značaja pored ostalih čine i osobe koje baštine tekovine antifašističkih obrambeno-oslobodilačkih ratova što je apsolutno nepotrebno jer prethodni nacrt istog zakona niti u jednoj varijanti nije spominjao taj stavak i treba ga u potpunosti izbaciti.

-U čl.4 st 1.treba stajati da udruge od posebnog društvenog značaja umjesto 55%članova iz braniteljskih kategorija moraju imati 100%članova iz Braniteljskih kategorija.

-U čl.4.Nacrta zakona treba ugraditi i stavak 3 koji predviđa kao udrugu od posebnog društvenog značaja i UZB/Borci BiH jer ta udruga u sebi kao članove ima pripadnike obje vojne komponente(Armija BiH i HVO-a) te ona sama po sebi već ima svojstvo udruge od posebnog društvenog značaja i već sada ima preko 35 000 članova u cijeloj FBiH, s tendencijom povećanja broja članova a registrirana je na nivou BiH.

-U članku 5.stavak 2.treba izvršiti promjene kojom nitko ne može biti istovremeno član nekoliko udruga od posebnog društvenog značaja jer je to nedopustivo imajući u vidu kako velika većina udruga proisteklih iz Domovinskog rata nema dovoljan broj članova pa se time želi ostaviti na životu postojeće tzv. „temelje ili krovne“ udruge.

-Na koncu je Marušić napomenuo kako će UZB u roku od 15 dana dostaviti u pismenom obliku sve svoje prijedloge, primjedbe i sugestije na ponuđeni nacrt zakona.

Nakon Marušića se nazočnima obratio Drago Grbavac Predsjednik UZB/Borci BiH koji je nedopustivim ostavio mogućnost kojim se udrugama koje se žele nazvati udrugama od posebnog društvenog značaja ostavlja mogućnost prikupljanja 45%članova iz „neboračkih-neborbenih“ kategorija već se treba slijepo držati članka zakona koji predviđa za Armiju BiH 30 000 članova a HVO-a 10.000, a ukoliko im se želi pomoći neka ostane taj procent a neka se smanji broj članova za Armiju na 15.000 a za HVO-a 5.000.

Za riječ se javio i Viktor Kvesić zastupnik u Skupštini ŽZH (HSP), koji je izrazio svoje nezadovoljstvo jer voditeljica javne rasprave nije prisutnima najprije predstavila ponuđeni Nacrt zakona jer dosta prisutnih uopće nije upoznato s tim prijedlogom i ponuđenim zakonskim rješenjima te kako to nije praksa nigdje.

Nakon njega riječ je dobio i Ivica Nosić ispred HVIDRE ŽZH koji se također nije složio s ugrađivanjem odredaba tekovina antifašističkih obrambeno-oslobodilačkih ratova jer im u ovom Nacrtu zakona nije mjesto jer se ovaj zakon bavi potpuno drugom problematikom.

Što se tiče odredbe koja predviđa kako član jedne udruge od posebnog društvenog značaja može istovremeno biti član nekoliko udruga jer postoje branitelji koji su ujedno RVI, logoraši i dragovoljci i veterani ali im ne treba omogućiti da budu predstavnici takvih udruga već samo jedne.

Na koncu se gđa Teskredžić zahvalila prisutnima izražavajući zadovoljstvo raspravom napominjući kako je na nekim prethodnim raspravama također dobila prijedloge identične današnjima te kako će svi biti razmatrani pri konačnoj verziji ponuđenog Nacrta zakona.

Vlado Marušić, Predsjednik UZB ŽZH