Iako stambeni prostor veoma često ne ostavlja mnogo mogućnosti kada je riječ o postavljanju klima-uređaja, nerijetko i oni koji tu mogućnost imaju isti se ne postavljaju pravilno.

Odgovarajuće mjesto za klima-uređaj zavisi od mnogo faktora, a u nastavku vam donosimo neke osnovne smjernice koje će vam biti korisne prilikom postavljanja.

1. Klima-uređaj treba da bude postavljen tako da ne puše direktno u ljude, odnosno da ne bude direktno okrenuta prema mjestu gdje se sjedi. Poznato je da u suprotnom može doći do neželjenih posljedica kao što su glavobolja, curenje nosa, suzenje očiju, te iritacija dišnih organe. Idealna pozicija za klima-uređaj je neko neutralno mjesto u dnevnom boravku ili nekoj drugoj prostoriji koja je svojim položajem dobro orijentirana prema drugim prostorijama.

2. Temperatura na koju se podešava klima-uređaj nikada ne bi trebala odstupati mnogo od vanjske temperature ukoliko je riječ o hlađenju, a to znači maksimalno bi se trebala podesiti na 3 do 4 stupnja ispod.

3. Ljudi ne bi trebali da se na bilo koji način nalaze na direktnom udaru hladnog zraka klime, jer to može izazvati zdravstvene probleme i tegobe poput bolova u vratnom i leđnom dijelu tijela.

4. Ukoliko u prostoru gdje se nalazi klima-uređaj borave i oni koji su skloni alergijama, sam klima-uređaj neophodno je čistiti više puta u odnosu na preporuku u uputstvu.

SirokiBrijeg.info