FOTO: Mili Marušić

Motociklisti u Bosni i Hercegovini će od iduće godine dobiti mogućnost registriranja motocikala na razdoblje kraće od godinu dana, što je velika pogodnost za sve one koji svoje dvotočkaše mogu voziti samo tijekom godine kada je lijepo vrijeme.

Ministarstvo prometa i komunikacija BiH proteklih mjesec dana provodilo je proces javnih konsultacija na nacrt pravilnika o registraciji vozila koji obuhvata i nova pravila za rok važenja registracije motocikala.

„Registracija vozila važi godinu, a za motocikle, tricikle, četverocikle, lake motocikle, vozila za stanovanje ili kampovanje, važenje registracije može biti i kraće od godinu dana, s tim da ovaj rok ne može biti kraći od šest mjeseci“, navodi se u nacrtu novog pravilnika.

Motociklisti u BiH sada plaćaju registracije za cijelu godinu, iako voze motore samo nekoliko mjeseci godišnje. Europske zemlje već godinama imaju praksu sezonske registracije dvotočkaša, a nedavno je i u Srbiji izmijenjen zakon o sigurnosti prometa koji je vlasnicima motocikala omogućio registraciju motora od mjesec do godinu dana.

„Ovaj pravilnik, nakon provedenog postupka konzultacija i izrade jedinstvenog prijedloga, predviđen je da se primjenjuje od 1. siječnja 2019. godine“, kazali su iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Troškovi registracije, prema novom pravilniku, ovisit će od vrste registracije i tipa motocikla.

U svakom slučaju novi pravilnik u velikoj mjeri će olakšati i pojednostaviti procedure svim ljubiteljima dvotočkaša.

Dnevni list