Misom zadušnicom i polaganjem vijenaca na spomen obilježju u Kruševu, nedaleko od Mostara, obilježena je 24. godišnjica od ubojstvaBlaža Kraljevića, zapovjednika Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) i osmorice njegovih suboraca i pratitelja.

Za njihovo ubojstvo ni do danas nitko nije procesuiran iako u tužiteljstvima BiH i Hrvatske postoji dokumentacija o ovoj tragediji.

Suborci Blaža Kraljevića i pristaše njegove ideje kažu da je Zapovjednik Hrvatskih oružanih snaga ubijen jer se zalagao za jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu, te suradnju Hrvata i Bošnjaka.

Na ovogodišnju godišnjicu pristigli su nekadašnji pripadnici HOS-a iz cijele BiH i Hrvatske, kako Hrvati, tako i Bošnjaci.

“Evo, 24 je godina od mučkog ubojstva, danas smo ovdje da potvrdimo nadu da će netko u pravosudnim institucijama smoći hrabrosti i ‘petlje’ da zločince koji su počinili ovaj zločin privede pred lice pravde“, rekao je Stanko Primorac, suborac Blaža Kraljevića, koji je nakon njegove tragične smrti preuzeo zaovijedanje nad postrojbama HOS-a.

Kraljević i njegova pratnja, Gordan Čuljak, Šahdo Delić, Ivan Granić, Rasim Krasniqi, Osman Maksić, Mario Medić, Vinko Primorac i Marko Stjepanović, ubijeni su u mjestu Kruševo nakon što se vraćao iz Mostara. Naime, Kraljević je 10. kolovoza trebao održati sastanak s tadašnjim predsjednikom Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Matom Bobanom, s kojim je i prije imao suprotne političke stavove.

Naime, poznato je da je 9. svibnja 1992. Kraljević izdao proglas potpisan u Ljubuškom protiv sporazuma Boban – Karadžić o prekidu neprijateljstava postignutog 6. svibnja na tajnom sastanku u Grazu. “Nema podjele BiH. Možemo i hoćemo sačuvati BiH za sve nas, nećemo ostaviti naš narod na cjedilu. Ili ćemo svi izginuti, ili ćemo svi biti slobodni. Mi nismo spremni za izdaju. Radovan Karadžić je ubojica Hrvatskog i Muslimanskog naroda, a Mate Boban ne može i nema pravo zastupati, odnosno, odvoditi Hrvate i Muslimane BiH u propast“, stajalo je, između ostalog, u tom proglasu.

Na dan ubojstva Kraljević se u hotelu ‘Ero’ obratio novinarima najavljujući formiranje zajedničkog zapovjedništva HOS-a, HVO-a i Armije BiH. Potom je zajedno sa svojom pratnjom sjeo u dva automobila i krenuo prema Ljubuškom.

Oko 14 sati po dolasku u mjesto Kruševo, na kontrolni punkt Varda, pokušava ih zaustaviti Vojna policija i 15 vojnika Kažnjeničke bojne, a Kraljević i pratnja odbijaju stati te je uslijedio neviđeni oružani okršaj.

Za oko 20-tak sekundi svi HOS-ovci su ubijeni, a njihova tijela su potom su dovezena pred Duhansku stanicu u Širokom Brijegu. Nakon toga je kombi s njihovim tijelima hrvatska policija slučajno otkrila prilikom stajanja ispred semafora u Omišu.

Kraljević je pokopan 13. kolovoza na groblju u mjestu Lisice. Posmrtno ga je HSP odlikovao činom krilnika, a hrvatski predsjednik Franjo Tuđman 3. prosinca 1996. redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom.

Zalagao se za cjelovitu BiH i savez Hrvata i Bošnjaka u borbi protiv tadašnjeg agresora na BiH i Hrvatsku, JNA i paravojnih, četničkih snaga.

“Nismo katolička vojska jer u redovima HOS-a ima 30 ili 40 posto Muslimana. Mi smo vojska Bosne i Hercegovine. Osobno bih želio vidjeti Hrvatsku do Drine, ali o tome će odlučiti ovi ljudi ovdje, stanovništvo BiH, kada rat završi”, jedna je od njegovih izjava.

Također, poznata njegova izjava: “Momci, nikakva ilegala ne dolazi u obzir, ovo je moja zemlja, ja ću njome uspravno hodati dok sam živ. Što se pojačanog opreza i mjera sigurnosti tiče, za njih nema potrebe. Mi nikada nećemo pucati na Hrvata, ma kakav on bio. Zar je u povijesti bilo malo međusobnog klanja? Ja se, dakle, neću kriti. Momci, ako ova glava spašava hrvatski narod, ako u tom pravcu ona nešto znači, evo je odmah. Ne trebaju me čekati po busijama i zasjedama, evo im Blaža Kraljevića na pladnju, ako je do njega. Laku vam noć!”

I danas se raspredaju svakojaki scenariji oko ubojstva HOS-ovaca na Kruševu u nastojanjima da se pravda onemogući ili barem dodatno uspori i to uspijeva već 23 godine.

Povijest je pokazala da je ovakvo “odmjeravanje snaga” završilo tragično i još uvijek je najveća sjena za Hrvate u BiH, pogotovo jer za ova ubojstva još nitko nije odgovarao.

Stradanje HOS-ovaca u Kruševu i danas je strašni simbol različitih političkih stavova Hrvata u BiH s najtežim posljedicama i bez ikakve sudske zadovoljštine za njihove obitelji.

Republikainfo.com