Počinitelji najveće pljačke u povijesti Bosne i Hercegovine one na Dužicama u Širokom Brijegu kada je otuđeno 7,2 milijuna KM vlasništvo UniCredit banke nisu pronađeni, počinitelji paljevine policijskih vozila ispred PU Ljubuški nisu pronađeni, Mile Soldo se sam ozlijedio, nisu poduzimane nikakve radnje po pitanju kupovine diploma u centru „Nikad nije kasno“, komesar Milan Galić nije izvršio pravomoćnu sudsku presudu ali tu nema elemenata kaznenog djela „Neizvršenja sudske presude“, afera „Potkivanje“ me ne zanima, sažetak je intervjua portala SirokiBrijeg.info, sa glavnom tužiteljicom Županijskog tužiteljstva u Širokom Brijegu Vesnom Ćavar.

Svojim (ne)radom u Tužiteljstvu ova tužiteljica je zaradila više od pola milijuna konvertibilnih maraka. Iako Županijsko tužiteljstvo nije razriješilo niti jedno ozbiljnije kazneno djelo, posebno djelo koruptivne naravi usmjereno protiv aktualnih izvršitelja vlasti tužiteljica se hvali značajnim rezultatima i k tome još promovira spin kako politika niti bilo tko drugi ne može utjecati na rad njenog Tužiteljstva.

Podsjetimo spin je vrsta propagande kojom se nastoji izmanipulirati javnost i prikazati neke osobe, događaje ili proizvode boljim nego što stvarno jesu.

S obzirom kako je povjerenje prema Tužiteljstvu ŽZH nedovoljno i sumnjičavo od strane građana ŽZH, pa tako i nas medija. Cijeli intervju vam donosimo u nastavku pa sami procijenite je li Vesna Ćavar zasjenila Oca spina američkog propagandistu Edwarda Bernaysa.

Zašto na službenim internetskim stranicama selektivno objavljujete protiv kojih osoba je Županijsko tužiteljstvo podiglo optužnicu? Primjerice protiv više djelatnika MUP-a ŽZH za razna kaznena djela su podignute optužnice, a toga nema na službenim internetskim stranicama ŽT.

Javnost putem priopćenja od strane osobe zadužene za odnose sa javnošću Županijskog tužiteljstva ŽZH u Širokom Brijegu pravovremeno dobiva informacije putem elektronskih i tiskanih medija o svim pitanjima i predmetima koji su od interesa javnosti, dok se na web stranici Tužiteljstva postavljaju priopćenja vezana za potvrđene optužnice ovisno o težini kaznenog djela, vodeći računa da se na web stranici Tužiteljstva nađe zastupljenost različiti vrsta kaznenih djela, neovisno o počiniteljima kaznenih djela.

Informiranje javnosti na navedene načine je na visokoj razini što potvrđuju pismene zahvalnice i iskazano zadovoljstvo od strane više redakcija portala dostavljenim ovom Tužiteljstvu u mjesecu siječnju 2018. godine, u kojima su posebno istakli transparentnost i ažurnost dostavljanja informacija, iskazujući zadovoljstvo održanim sastankom i razgovorom predstavnika nekolicine medija sa glavnom tužiteljicom i osobom zaduženom za odnose sa javnošću Josipom Aničićem naglašavajući da su istu osobu prepoznali kao izuzetno profesionalnu osobu prilikom obavljanja poslova, što je sve skupa dodatno učvrstilo i raniju suradnju između Županijskog tužiteljstva i medija.

Da građani Županije Zapadnohercegovačke imaju povjerenje u rad Županijskog tužiteljstva ŽZH potvrđuju rezultati Strategije za postupanje sa osobama koje dolaze u kontakt sa tužiteljstvima u BiH iz 2017. godine, po kojim rezultatima preko 85 % ispitanika ima mišljenje da tužiteljstvo neovisno, pravovremeno, kvalitetno procesuira slučajeve kriminala, stoji na raspolaganju svim strankama i građanima, tretirajući ih sa poštovanjem, jednako, bez favoriziranja i diskriminacije po bilo kojem osnovu, te su građani adekvatno informirani o radu Tužiteljstva i jasan im je način na koji se mogu obratit Tužiteljstvu.

Protiv aktualnog komesara MUP-a ŽZH Milana Galića u travnju 2018. godine je podnijeta kaznena prijava zbog kaznenog djela Neizvršenje sudske presude, a iz razloga jer je isti odbio postupiti po pravomoćnoj sudskoj presudi iz rujna 2017., u kojoj se traži poništenje činovanja unutar MUP-a. Kao glavni dokaz u presudi se navodi nalaz sudskog vještaka grafologa Alojzija Franjića koji je utvrdio da je netko krivotvorio potpis jednog od članova Komisije za promicanje sada pokojnog Vjekoslava Šimunovića. Kako je moguće da od travnja 2018. godine nije saslušan podnositelj kaznene prijave protiv komesara Galića, a što bi trebao biti prvi korak u provođenju istražnih radnji? Što je Županijsko tužiteljstvo uopće poduzelo po ovom predmetu?

FUP Sarajevo je izvršila provjere navoda kaznene prijave po nalogu postupajućeg tužitelja, nakon čega je tužitelj donio odluku o neprovođenju istrage i istu dostavio podnositelju prijave na koju je uložena pritužba, o kojoj će sukladno zakonu bit odlučeno.

Vezano za prethodno pitanje na 8. sjednici Skupštine ŽZH ministar MUP-a ŽZH Zdravko Boras je izjavio da je o slučaju krivotvorenja potpisa pokojnog policajca Vjekoslava Šimunovića upoznato Tužiteljstvo i da isto provodi istragu. Imate li informaciju u kojoj fazi je istraga, što je do sada poduzeto i je li pronađen krivotvoritelj potpisa pok. Vjekoslava Šimunovića?

Postupajući tužitelj je donio nalog o provođenju istrage protiv nepoznatog počinitelja zbog kaznenog djela krivotvorenje isprave iz čl. 373 KZ F BiH, a istražne radnje pod nadzorom tužitelj provodi FUP Sarajevo.

Je li pokrenuta istraga protiv druga dva člana Komisije za promicanje Rajka Muse i Joze Marića i ima li u njihovim radnjama vezanim za sporno promicanje elemenata kaznenog djela?

Informacija o navodno počinjenom kaznenom djelu od strane navedenih osoba proslijeđena je FUP Sarajevo na daljnju obradu, nakon čega će, a na temelju rezultata postupajući tužitelj biti u mogućnosti donijeti tužiteljsku odluku.

Federalna televizija je 2016. godine u svojoj emisiji “Mreža” objavila prilog o hercegovačkim poduzetnicima, među njima i o Gordanu Šimunoviću iz Gruda, koje su reketarili lokalni kriminalci uz potporu pojedinih policajaca. Nad Šimunovićem i njegovom suprugom je izvršeno teško razbojništvo. Jesu li pronađeni počinitelji tog kaznenog djela?

Još 2016. godine dokazi iz predmeta koji se vodio protiv nepoznatih osoba zbog kaznenog djela Teški slučajevi razbojništva počinjeno na štetu Gordana Šimunovića su dostavljeni Tužiteljstvu BiH po njihovom zahtjevu za potrebe istrage koja se vodi pred tim organom, dok je postupajući tužitelj u predmetu ovog Tužiteljstva 2017. godine donio odluku o obustavi istrage protiv nepoznatih osoba iz razloga nastupanja zastare kaznenog gonjenja, i istu dostavio podnositelju prijave i oštećenom sa poukom o pravnom lijeku, na koju odluku nisu ulagani prigovori, te je u vezi navoda o potpori policajaca FUP Sarajevo izvršio obradu usmene prijave protiv policijskih službenika koja je dostavljena ovom tužiteljstvu 2016. godine kada je isto tako donesena odluka o neprovođenju istrage radi nastupanja zastare kaznenog djela na koju oštećeni nije ulagao prigovor.

U veljači 2015. godine ispred PU Ljubuški je zapaljeno policijsko vozilo, te je u startu to djelo okvalificirano kao kazneno djelo Terorizma. Jesu li pronađeni počinitelji tog kaznenog djela?

Postupajući tužitelj je donio nalog o provođenju istrage protiv nepoznatog počinitelja zbog kaznenog djela izazivanje opće opasnosti, a istražne radnje pod nadzorom tužitelja provodi MUP ŽZH Ljubuški.

Jesu li pronađeni počinitelji najveće pljačke u povijesti BiH one na Dužicama u Širokom Brijegu kada je otuđeno 7,2 milijuna KM vlasništvo UniCredit banke?

Po naredbi Tužiteljstva BiH, predmet je proslijeđen tom tužiteljstvu dana 8.6.2016. godine, od kada ovo Tužiteljstvo u tom predmetu nema nadležnosti za postupanje.

Što je sa slučajem Mile Solde, je li utvrđeno ima li u tu elemenata kaznenog djela ili se radi o nesretnom slučaju?

Postupajući tužitelj je nakon provedenih istražnih radnji donio odluku o neprovođenju istrage i istu dostavio oštećenom sa poukom o pravnom lijeku, te je nakon ulaganja prigovora isti cijenjen kao neutemeljen i poučen da se u slučaju nezadovoljstva odlukom tužitelja može obratiti Federalnom tužiteljstvu u Sarajevu.

U prvim mjesecima 2019. godine u medijima u BiH i RH objavljivani su prilozi o kupovini srednjoškolskih diploma, a gdje je spominjan i Centar za obrazovanje odraslih osoba Široki Brijeg “Nikad nije kasno”. Je li Županijsko tužiteljstvo otvorilo istragu po ovom predmetu?

Tužiteljstvo nije zaprimilo kaznenu prijavu ili informaciju od bilo koje agencije za provođenje zakona u vezi tog slučaja, što bi bio temelj za otvaranje istrage po tom pitanju.

Šta je sa slučajem Gimnazije u Posušju, jeste li podigli optužnice protiv ministrice Ružice Mikulić i prosvjetne inspektorice Nade Đerek ili će kao i uvijek biti to do sada da će najdonji u konkretnom slučaju Ravnatelj gimnazije jedini nastradati?

Protiv ravnatelja gimnazije postupajući tužitelj je nakon provedene istrage, a na temelju prikupljenih dokaza podigao optužnicu zbog zlouporabe položaja ili ovlasti i krivotvorenja službene isprave, koja optužnica je potvrđena od strane nadležnog suda, dok je protiv ministrice i inspektorice tužitelj utvrdio da nema dokaza da su iste počinile kaznena djela, te donio naredbu o neprovođenju istrage, na koju odluku je uložena pritužba o kojoj će sukladno zakonu bit odlučeno.

Na čelu Tužiteljstva ste više od 10 godina, koliko je ministara i koji su to pravomoćno osuđeni?

Tužiteljstvo vodi evidencije po vrstama kaznenih djela (opći, gospodarski, korupcijski i organizirani kriminal), a ne po funkcijama pojedinih osoba.

Protiv više tužitelja Županijskog tužiteljstva ŽZH, pa i Vas su podnijete kaznene prijave. Kako to komentirate?

Podnošenje na desetine kaznenih prijava i to od strane samo jedne osobe protiv više tužitelja u tužiteljstvu i mene kao glavne tužiteljice, smatram iskazivanjem nezadovoljstva te osobe u svakom predmetu u kojem je postupajući tužitelj donio odluku koja nije odgovarala podnositelju kaznene prijave, i pored toga što je u svakoj odluci propisno poučen o pravu na pritužbu po kojim pritužbama odlučuje Ured tužitelja, a u slučaju nezadovoljstva tom odlukom odlučuje Federalno tužiteljstvo u Sarajevu, a što je redovni postupak.

Radom u Tužiteljstvu ste zaradili plaću više od pola milijuna KM, koji je Vaš rezultat, koji je predmet korupcije riješen s kojim se možete pohvaliti?

Tužitelji ovog Tužiteljstva svoju funkciju obavljaju profesionalno rješavajući sve vrste predmeta kako opći, tako i gospodarski, korupcijski i organizirani kriminal, ulažući svoj maksimalni trud i napor, što se vidi kroz rezultate rada, gdje su izraženi značajni rezultati kako pojedinačnog rada tako i kolektivnog rada Tužiteljstva, a sve se potvrdilo visokim ocjenama od strane nadležnih institucija kroz duži niz godina, čemu doprinose dobri međuljudski odnosi u Tužiteljstvu, kao i sa drugim institucijama sa kojim surađujemo, što smatram normalnim načinom rada bez potrebe bilo kakvog hvaljenja, a što se tiče plaća nositelja pravosudnih funkcija i rukovoditelja, iste su propisane Zakonom o plaćama sudaca i tužitelja.

Vaš komentar na aferu “Potkivanje” u Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću?

Nisam sklona komentiranju afera i natpisa u medijima.

Ima li politika utjecaj na rad Tužiteljstva?

Politika niti bilo tko drugi nema niti može utjecati na rad ovog Tužiteljstva.

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info