Ovi neuobičajeno teški i izazovni dani bacili su pravo svjetlo na ono što obrazovni sustav u našoj županiji jeste i može biti – svjedočimo kako su profesori dorasli svome zvanju, snalažljivi, požrtvovni i predani, kako učenici spremno i odgovorno reagiraju na rad u novonastalim okolnostima, a Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa pokazuje neupitnu kompetentnost u cijelom ovom procesu. Zajedno pokazujemo da je najveća vrijednost našega sustava upravo ljudska komponenta.

Stvaranje baze s lekcijama i obrazovnim materijalima u suradnji Ministarstva i predmetnih profesora pokazalo se kao pun pogodak jer omogućava održavanje nastave na daljinu bez velikih informatičkih i tehničkih zahtjeva krajnjih korisnika. Iako današnjica nudi bezbroj inovativnih rješenja za provođenje „online“ nastave, činjenica je da ih određeni broj profesora i učenika nije u mogućnosti konzumirati. Stoga je preporuka Ministarstva da se koristimo dostupnim i mogućim rješenjima, uz oslanjanje na spomenutu bazu, jedini ispravni put u ovakvim okolnostima. Od nas nije očekivano da preko noći postanemo informatički genijalci niti da se opskrbimo najnovijim uređajima, s punim povjerenjem ostavljena nam je mogućnost da se samoorganiziramo i reagiramo prema učenicima onako kako možemo i znamo. Rezultat je takav da nema profesora koji nije uspostavio njemu prihvatljiv oblik nastave niti učenika koji je izostavljen iz nastavnog procesa.

Ova situacija pokazala je koje su naše vrijednosti, ali i rasvijetlila našu ranjivost te na čemu trebamo poraditi kada prebrodimo sve s čime se trenutno borimo. Nadamo se da s procesom modernizacije nastave nećemo stati, nego da će svima, i profesorima i učenicima, biti omogućena daljnja nadogradnja.

U iščekivanju nekih boljih i sretnijih vremena, želimo sretan i blagoslovljen Uskrs svim učenicima, djelatnicima u obrazovnom sustavu, roditeljima i svekolikoj javnosti. Iako uskrsno vrijeme ne možemo provesti onako kako smo navikli, veseli spoznaja da ga provodimo u duhovnom zajedništvu.

Sretan Uskrs svima!

Predsjedništvo NSUSŠ ŽZH