FOTO: Mili Marušić

Nezavisni sindikat uposlenih u srednjim školama Županije Zapadnohercegovačke koji je već bezbroj puta izigran od Vlade ŽZH, i ove godine kreću sa štrakovima upozorenja po jedna školski sat, gdje će školarci tih sat vremena “bauljati” po školi i oko nje. Dok će nakon toga nastavu održati kao da ništa nije bilo, a slično (ignoriranje) će postupi i prozvani tj. ministarstvo prosvjete i Vlada ŽZH, a koji su navikli ne te njihove jednosatne štrajkove iako su iz ministarstva i Vlade ŽZH svjesni svog kriminala u svemu ovom.

Kako smo već i napisali, ovo je jedan od bezbroj jednosatnih štrajkova upozorenja, gdje do dana današnjeg od 14. lipnja 2013.g., prosvjetari nisu uspjeli odraditi niti jedan pošten i pravi generalni štrajk, i na taj način pokazali da se s njima neće “zaj….” i ignorirati ih u zahtjevima koji su više nego realni, ali izgleda kako nitko nema hrabrosti među njima to pokrenuti, i stati na kraj ponižavanju nad strukom.

Razlozi za štrajk su:

– Nepostojanje Pravilnika o normama i Pravilnika o napredovanju djelatnika

– Loše sročeni članci novog pravilnika o ocenjivanju

– Nejasan rad Zavoda za obrazovanje kao i izbor vanjskih suradnika

– Pogodovanje Zavoda pojedinim nakladnicima

– Loši uvjeti rada u školama

– Nefunkcionalni članci zakon o odgoju i obrazovanju u srednjim školama

– Nikakve ili loše pedagoške mjere za kažnjavanje težih prijestupa učenika (verbalni napadi na profesore uništavanje školske imovine i slično)

– Neuvažavanje struke ni po jednom pitanju

– Odugovlačenje sa potpisivanjem novog Kolektivnog ugovora

Naime, kako su priopćili iz NSUSŠ ŽZH budući da resorno ministarstvo obrazovanja sustavno ignorira njihova upozorenja o nakupljenim problemima, a županijska Vlada ne pokazuje dovoljno interesa za potpisivanje novog Kolektivnog ugovora, na temelju članka 118, stavak 1. Zakona o radu (Narodne novine br. 7/01), članka 13. Statuta NSUUSŠ ŽZH, Članak 74. Kolektivnog ugovora NSUSŠ ŽZH, najavljuju štrajk upozorenja koji će se održati u utorak 16. travnja 2019.g 3. školski sat u obje smjene u svim srednjim školama ŽZH.

Nadalje su poručili da ukoliko Vlada i resorno ministarstvo i dalje budu ignorirali njihove zahtjeve, nastavit će sa štrajkom upozorenja, uz vrlo izgledan generalni štrajk.

Dodajmo svemu ovome kako bi se i roditelji i djece trebala uključiti u ovaj problem koji nije samo problem uposlenika u srednjim školama, nego budućeg obrazovanja novih generacija kojima ne smije primjer biti kupovanje diploma i upošljavanje po rodbinskoj i stranačkoj vezi!

Prisjetimo se posljednjeg generelnog štrajka prosvjetara u Širokom Brijegu 14.lipnja 2013.g.:

Mili Marušić / SirokiBrijeg.info