FOTO: Mili Marušić

Kako je bilo i za očekivati, gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, održao je danas sastanak s predstavnicima MZ Knešpolje vezano da posljednju analizu vode Crnašnice – Vrelo sv. “Ivana Krstitelja” koje je trenutno zagađeno opasnom i nerijetko smrtonosnom bakterijom Escherichia coli.

Mještani su upoznali gradonačelnika s ovim ozbiljnim problemom gdje je zdravstveno ugroženo stotine mještana Knešpolja koji vodu crpe za osobne potrebe, a između ostalog tu vodu koristi i Osnovna škola koju pohađa oko 80-ak učenika te se koristi i za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta.

Svjesni jednog djela i svoje odgovornosti, mještani najveće problem vide u nedostatku dugogodišnjeg obećanog gradskog vodovoda, kao i problem sa industrijskom zonom iznad Knešpolja u kojoj se nalaze brojne velike firme i koje nemaju adekvatno riješene zbrinjavanja njihovih otpadnih voda koje prodiru u to kršno područje ispod koje se nalaze te vodne žile kojima prolazi voda i izvire na već spomenutom području.

Kako portala SirokiBrijeg.info doznaje od sudionika sastanka, gradonačelnik Kraljević obećao je već ovih dana uputiti nalog inspekciji grada Širokog Brijega kako bi ispitale navode mještana vezano za industrijsku zonu, nakon toga će organizirati sastanak mještana, predstavnika firmi i ostalih stručnih djelatnika kako bi se što prije pronašlo rješenje.

Mještani su spomenuli i Osnovnu školu koju pohađa oko 80-ak učenika i koja se opskrbljuje tom istom vodom, te su zatražili hitno rješenje kako bi se zaštitilo njihovo zdravlje jer uskoro školska nastava počinje. Gradonačelnik je i tu obećao kako će vidjeti da se pred školu privremeno dostavi cisterna iz koje bi mogli koristiti vodu za higijenu i umivanje, dok će se u škole postavi nekoliko galona vode za piće dok se situacija ne popravi, kako doznajemo cisterna i voda za mještane nije spomenuta od gradonačelnika, dok je samo spomenuo kako su Knešpolje i Ljubotići sada prioritet za dobivanje gradske vode.

U međuvremenu portal SirokiBrijeg.info dobiva nove nalaze koje je privatno obavio mještanin Knešpolja na dvije različite lokacije 22. kolovoza, tj. 16 dana nakon prve analize i koji pokazuju kako se bakterije i dalje nalaze u Crnašnici, a što je još zanimljivo, u posljednjoj analizi pronađene su u fekalne streptokoke.

Uznemirenost ovim je već puno veća kada vidimo da se ništa nije promijenilo, s obzirom na prvu analizu i ovu koja je obavljena na drugim lokacija iste rijeka nakon dva tjedna.

Iduća analiza kako smo već objavili trebala bi biti 3. rujna kada bi mogli doznati puno više informacija, tako da po pretpostavkama i našeg razgovora s određenim akterima koji su sudjelovali na sastanku s gradonačelnikom održi i ovaj zajednički sastanak.

Napomenimo kako je ovo samo bakteriološka analiza vode bila, a dok još nije obavljena kemijska analiza i koju mnogi s nestrpljenjem očekuju, a koja bi dala još puno više informacija.

Sve u svemu, još nitko od nadležnih institucija se nije oglasio po ovom pitanju ali voda se sad zasad ne preporučuje za konzumiranje, a koji i odluče, čine to na vlastitu odgovornost!

Podsjetimo se kako smo dana 20. kolovoza 2019.g. iznijeli dokumentaciju posljednje analize vode Crnašnice – Vrelo sv. “Ivana Krstitelja” koje je trenutno zagađeno opasnom i nerijetko smrtonosnom bakterijom Escherichia coli, kao i bakterijom Enterococcus spp. (Streptococcus grupe D).

Dana 26. kolovoza 2019.g okupljanja vodećeg čelništva ovog mjesta upravo na tom izvoru gdje je i pronađena ta baterija kako bi pokušali pronaći adekvatno rješenje da se stane u kraj za zagađenjem ove rijeke od koje puno toga ovisi jer ovo nije prvi slučaj ovakav ozbiljan s kojim se dovode njihovi životi i zdravlje u pitanje.

Slučaj nastavljamo pratiti sve dok se ne riješi ovaj problem, dok ćemo u međuvremenu donositi još zanimljivih detalja koji će biti usko povezani s ovim dešavanjima.


Mili Marušić / SirokiBrijeg.info