Radnici mostarskog Aluminija najavili su bove masovne prosvjede ispred sjedišta HDZ-a BiH i Vlade FBiH, ukoliko do 2. rijna ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi.

Odlučeno je to na današnjoj Skupštini Nezavisnog sindikata zaposlenih Aluminija d.d. Mostar.

“Plan i program koji je trebalo da krene 1. rujna, u prvoj fazi pokretanja ljevaonice, upitan je. Kako sada stvari stoje, od njega nema ništa. Taj program je propao. Prvog rujna spremaju se otkazi ugovora o radu djelatnicima Aluminija, koji će biti proglašeni tehnološkim viškom. Nakon toga, 2. rujna, ukoliko ne budu isplaćena osigurana novčana sredstva za isplatu otpremnina tim djelatnicima i ne budu izvršene uplate prema PIO/MIO zavodu, 3. rujna u 9.00 sati djelatnici Aluminija izlaze na prosvjed pred zgradu HDZ-a BiH. Drugi prosvjed bi se trebao održati 5.rujna pred zgradom Vlade FBiH s početkom u 9.00 sati”, rekao je novinarima predsjednik Sindikata Romeo Biokšić.

Ako će zahtjevi budu ispunjeni do 2.rujna, odluka o prosvjedima stavit če se van snage.

On je, na pitanje novinara o mogućim otkazima, kazao da su tu informaciju dobili prije desetak dana.

“To je i naša pretpostavka imajući u vidu da poslodavac 1. rujna neće moći ispunjavati obaveze u skladu sa ugovorima koje imamo. Za očekivati je da će do toga doći, mi se prilagođavamo toj situaciji”, kazao je Biokšić.

Prema njegovim riječima, zahtjev je da radnicima koji budu proglašeni tehnološkim viškom budu isplaćene otpremnine, te da isplate dugovanja prema PIO/MIO i da se pokrene prva faza za pogon ljevaonice. Ako do toga ne dođe, idemo u prosvjede, poručio je predsjednik Sindikata Romeo Biokšić.

Prisjetomo se kako je to izgledalo prije nešto više od mjesec dana, a što je bilo ujedno i zagrijavanje!

SirokiBrijeg.info