Nove drakonske kazne za vozače koji se ne pridržavaju prometnih propisa, kao i one koji nemaju vozačku!

Kaznom od 1.000 do 2.000 KM biće kažnjen vozač ukoliko se na putu u naselju kreće brzinom koja je za više od 50 km/h veća od dozvoljene.

Predviđeno je to Prednacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima (ZOBS) u BiH.

U tom dokumentu se, također, navodi da će isti iznos kazne biti napisan i vozaču ili instruktoru vožnje dok osposobljava kandidata u praktičnom upravljanju vozilom, kod kojih se utvrdi količina alkohola u krvi veća od 1,5 g/kg.

Od 1.000 do 2.000 KM, budu li predviđene izmjene usvojene, biti će kažnjen i vlasnik odnosno nositelj prava raspolaganja vozilom koji dozvoli da njegovim automobilom upravlja osoba koje na to nema pravo (npr. nema vozačku dozvolu). Ista kazna predviđena je i za onog kojeg nađu za volanom prije sticanja prava na vožnju.

I to nije sve – tko u naselju bude vozio više od 50 km/h iznad dozvoljene brzine, kako je planirano, uz novčanu kaznu dobit će i zabranu vožnje od šest do devet mjeseci, kao i dva kaznena boda.

Identična zabrana te također dva kaznena boda, predviđeni su i za onog tko vozi iako ima više od 1,5 g/kg alkohola u organizmu.

Ukoliko bilo tko od njih pritom izazove prometnu nesreću, biti će još teže kažnjen.

“Za prekršaj kojim je izazvana prometna nesreća slijedi kazna od 2.000 do 5.000 KM, a vozaču će biti izrečena i zabrana upravljanja vozilom u trajanju od devet mjeseci”, navodi se u ovom dokumentu.

Stručnjaci s kojima su razgovarali novinari Nezavisnih novina smatraju kako je opravdano da se pooštre kazne za vozače koji divljaju u naseljenim mjestima i voze unatoč teškom pijanstvu.

Kako dodaju, vožnja u naseljenom mjestu treba podrazumijevati krajnji oprez zbog velikog broja pješaka, biciklista i niza ostalih razloga.

“U naseljenom mjestu postoji i 300 posto više mogućnosti da će doći do nastanka prometne nesreće. Ako tu ne budemo imali ograničenja brzine i pojačali kazne, imat ćemo dalje stradanja. U stambenim zonama nema ni govora da treba ići brže od 50 km/h i tu treba pooštriti kazne, ali svakako i ostaviti toleranciju od desetak kilometara na sat. Prekoračenje brzine za 100 posto smatra se takozvanom obijesnom, bezobzirnom vožnjom”, rekao je za “Nezavisne novine” Ševal Kovačević, ovlašteni sudski vještak za promet u BiH.

Pogled.ba