Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) već danima na razne načine pokušava pronaći mogućnosti izvođenja suđenja na daljinu, za osobe koje krše izolaciju propisanu zbog pojave pandemije virusa COVID-19 u BiH.

Analizira se tehnička izvodljivost i pravni okviri za ovakav način suđenja, kazao je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

“Preliminarno, trenutno nam je manji problem tehnička izvodljivost za koju bismo mogli iznaći neko rješenje od pravnog okvira za takva suđenja, za koju bi bilo potrebno usvajanje izmjena Zakona o krivičnom postupku (ZKP) ili nekog “lex specialis” propisa na nivou županije, Brčko Distrikta i BiH. Nakon što završimo analizu tehničkih mogućnosti i potrebnih izmjena pravnog okvira, imati ćemo detaljniju informaciju”, kaže Tegletija.

Za suđenje “na daljinu” velika je prepreka Krivični zakon BiH, tvrde pravni stručnjaci. Za takvu vrstu suđenja neophodno je mijenjati zakonske okvire, kaže Jasenko Ružić, sudac Kantonalnog suda u Sarajevu.

“Zbog prisustva više stranaka u postupku morali bi se prilagoditi zakoni za tako nešto. To nije predviđeno ZKP-om, ali ako se postupci za takve osobe koje krše izolaciju označe kao hitni, moguće ih je izvoditi u sudnici, jer mi radimo hitne radnje poput određivanja pritvora”, smatra Ružić.

Zakon o krivičnom postupku ne predviđa izvođenje dokaza putem videolinka, već samo neposredno izvođenje dokaza unutar sudnice, objašnjavaju stručnjaci.

Problem u realizaciji “suđenja na daljinu” trenutno predstavljaju i dvije različite uredbe, koje su zbog pandemije virusa donesene u našoj zemlji. U Republici Srpskoj proglašeno je izvanredno stanje, dok je u Federaciji BiH na snazi stanje nesreće, što nije isto, tvrdi Tegeltija.

“Sve i da se odlučimo na to, može se izvesti u Federaciji uredbom sa zakonskom snagom, koju može donijeti Vlada Federacije, jer je stanje prirodne nesreće. U RS-u zbog izvanrednog stanja nema mogućnosti donošenja uredbi sa zakonskom snagom”, kaže Tegeltija.

Suđenje na daljinu predstavlja suđenje u odsustvu, što nije potpuno u skladu sa ZKP-om, smatra odvjetnica Lejla Čović. U tom slučaju, tvrdi ona, narušavaju se prava optuženog.

“Zakon dozvoljava saslušanje svjedoka putem videolinka, ali samo uz posebna odobrenja sudova. Mi nemamo tu praksu, a neposredno izvođenje dokaza moguće je samo u sudnicama”, kaže Čović.

Pravosuđe u Srbiji je već primijenilo praksu kažnjavanja onih koji krše rješenje o kućnoj izolaciji. Osuđene su tri osobe, a prvi slučaj zabilježen je u Osnovnom sudu u Dimitrovgradu.

Okrivljeni je osuđen na maksimalno propisanu kaznu od tri godine zatvora, a trenutno se nalazi u pritvorskoj jedinici u Pirotu.

Suđenje je održano putem videolinka. Sudac, tužitelj i odvjetnik okrivljenog bili su u sudnici suda u Dimitrovgradu, a okrivljeni u pritvorskoj jedinici tokom suđenja.

VSTV je ranije donio obavezujuću Odluku za rad svih sudova i tužiteljstva prema kojoj se odlažu sva suđenja “u cilju preventivnog djelovanja i sprijčavanja širenja koronavirusa, izuzev onih predmeta koji se odnose na prijave za kršenja mjera nadležnih organa u vezi sa COVID-19”.

Ova Odluka se ne odnosi na pritvorske predmete, predmete kojima prijeti zastara i druge hitne slučajeve propisane krivičnim zakonima u BiH.

Detektor.ba