“Najsportskiji grad” u BiH, kakvim se statusom Široki Brijeg godinama dičio, to je (možda) bio samo kad su u pitanju muškarci, ali zadnjih su godina “oživjele” i djevojke. Uz nogometašice, najistaknutije sportašice u gradu na Lištici su odbojkašice HŽOK Smeč. One su godinu završile skromnim domjenkom, nakon osvajanja naslova jesenskih prvakinja u skupini Jug ženske odbojkaške Super lige Federacije BiH.

Naslov kao putokaz

– Ovaj naslov putokaz je za naš budući sportski put. On bi nas na proljeće trebao dovesti na zacrtani cilj – u žensku Premijer ligu BiH. Naslov smo osvojili s minimalnom prednošću ispred Novoga Grada i Igmana. Svi imamo po 13 bodova, ali mi imamo + 8 setova, Novi Grad + 7, Igman + 6. Znači, čeka nas neizvjesna borba. Mislim i osjećam da su cure stekle dovoljno iskustva i znanja, te sazrele za ispuniti zacrtano, kaže Tadija Lasić, čovjek koji je pokrenuo ovaj klub, u kojemu je obavljao i još obavlja sve trenerske i organizacijske poslove.

– Naša je velika vrijednost što su sve odbojkašice ponikle i stasale u “domaćoj radinosti”. Za ovaj nam stupanj natjecanja nisu trebala pojačanja, ali ako uđemo u Premijer ligu, možda ih potražimo. No, ima niz odbojkašica koje bi u svoje redove htjeli jači klubovi, recimo Mladost Zagreb traži našu Maju Lasić. U klubu trenira oko 100 djevojaka u četiri starosna uzrasta, od pionirki (8 godina starosti), pa kadetkinja, juniorki i seniorki. Uz Ivicu Bošnjaka, trenerske poslove obavljaju iskusnije igračice: Ivana Skoko, Marija Ivanković, Glorija Šudić, kaže Lasić ističući problem financiranja.

Dobra infrastruktura

– Uz pojedine gospodarstvenike, pomažu nam Grad i županija. Šteta što nemamo glavnog sponzora, tražimo ga. Za sada se uspješno “krpamo”, ali ako uđemo u Premijer ligu, bit će teško. Srećom, raspolažemo uređenom infrastrukturom u Gradskoj dvorani…

Marko Knezović / Vecernji.ba