Noć muzeja na Humcu privukla veliki broj posjetitelja

LJUBUŠKI – Tradicionalna manifestacija Noć muzeja, koja se sinoć održala u muzejima, galerijama i ustanovama za kulturu diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine organizirana je po prvi put u Franjevačkom samostanu na Humcu. Program je započeo u dvorani sv. Ante predavanjem o „Humačkom muzeju“ koje je održao prof. Mirko Rasic, arheolog.

U franjevačkom samostanu svetog Ante Padovanskog na Humcu nalazi se najstariji muzej u BiH, osnovan 1884. godine. U obnovljenom muzeju izloženi su predmeti prikupljeni na širem prostoru Hercegovine od starijeg kamenog doba do naših dana. Izložena je i Humačka ploča iz XII. stoljeća, najstariji očuvani spomenik pisan na hrvatskom jeziku na području današnje Bosne i Hercegovine.

Hercegovački fratri su naraštajima samozatajno prikupljali, čuvali i izučavali materijalne tragove prošlosti svoje zemlje i hrvatskog kulturnog i nacionalnog identiteta na ovim područjima. Od osnutka Hercegovačke franjevačke provincije razmišljalo se i o ostvarenju ideje fra Petra Bakule o otvaranju muzeja koji bi imao i prosvjetiteljsku ulogu. U proljeće 1884. godine fra. Anđeo Nuić preuređuje jednu samostansku prostoriju u prvu muzejsku instituciju u Bosni i Hercegovini. Današnji muzejski prostor uređen je 2002. godine.

Nakon prigodnog programa u Dvorani svetoga Ante uslijedilo je razgledanje Galerije Majka i Muzeja koji su bili otvoreni sve do ponoći.

Ljubušaci su s oduševljenjem podržali Noć Muzeja, što potvrđuje broj posjetitelja koji su sinoć posjetili Samostan na Humcu, poslušali predavanje i obišli muzejski prostor uz stručnu pratnju arheologa Mirka Rašića i humačkih fratara.

Fotografije na: LJportal.com