Prosidba je velik korak za svaku osobu, a zaruke okreću novu stranici u vezi. Planirate zaprositi svoju partnericu, ali i dalje se dvoumite? Donosimo 9 pitanja na koje biste trebali odgovoriti, a koji će vam pomoći da budete sigurni u svoju odluku, kako savjetuje Women’s Health.

1. Mogu li živjeti s njezinom obitelji?

Kad odaberete partnericu, morat ćete preuzeti i teret njezine obitelji. Planiranje vjenčanja, možda i praznika, obiteljski problemi – sve je to sastavni dio vašeg novog zajedničkog života. Možda vas čeka neka mirnija obitelj, ali svakako shvatite da se ženite za nju, a ne njezinu cijelu obitelj te se naučite nositi s novonastalim okolnostima.

2. Hoće li brak funkcionirati?

Puno brakova doživi krah, ali to nije razlog da se i vi ne ženite. U konačnici važna je otvorena komunikacija i dogovor između dvoje supružnika. Imate li dovoljno razumijevanja i životnog iskustva, lakše ćete prolaziti kroz tegobe i održati ljubav u vašem braku.

3. Mogu li do kraja života voditi ljubav s istom osobom?

Posljednjih desetljeća ljudi su postali zamjenjivi kao i proizvodi koje kupujemo. Neki muškarci žele imati što više žena jer ih to čini zadovoljnijima i vole iskušavati nove stvari. Ali, kad odaberete djevojku za koju ste sigurni da će biti vaša supruga, nećete preispitivati vođenje ljubavi.

Iako može postati monotono, fizička privlačnost i kemija nisu jedino što čini vezu stabilnom. Mentalna povezanost puno je bitnija, pa tako niti vođenje ljubavi neće prijeći u pustu obavezu ili dosadu jer to je osoba koja vas u konačnici cijeni i čeka na kraju svakog dana.

4. Što ako kaže “ne”?

Možda vaša partnerica još nije spremna na udaju. Ako odgovori “ne” na prosidbu, hoće li to prouzročiti kraj veze ili ćete nastaviti dalje? To je rizik koji trebate preuzeti, ako je ona osoba s kojom želite provesti cijeli život, a ideja braka nešto je što vas privlači, otvoreno razgovarajte o tome.

5. Je li to stvarno to?

Mnogi misli da će kod prosidbe biti 100 posto sigurni u svoju odabranicu/ka. Neki onda odluče odugovlačiti trenutak prosidbe i to je u redu. Vrijeme će pokazati svoje, a strahove ćete ubrzo i prebroditi i odlučiti se na taj važan korak.

6. Hoću li biti dobar otac?

Već ste razgovarali o djeci? Oboje ih želite, ali bojite se kakav ćete biti otac? To je strah koji pogađa većinu osoba. Ipak, prvi put postajete ocem i normalno je da strahujete hoćete li ispravno odgojiti vlastito dijete. Savjetujte se s prijateljima, obitelji i radite onako kako najbolje znate. Žene često znaju biti poticajne i vjeruju u vaše vrline kao oca.

7. Jesam li zaista spreman?

Samo zato što se svi oko vas žene, ne znači da je to i vaša odluka. Živimo u nekim drugim vremenima i imati obitelj do 35. godine nije nešto čemu svi težimo. Zaprosite djevojku onda kada ste spremni, osnujte obitelj kad mislite da je za to vrijeme. Ne podliježite pritisku društva.

8. Udaje li sa za mene zbog novca?

Pojedine žene zaista biraju muškarce na temelju bankovnog iznosa. Međutim, nisu sve žene takve i, štoviše, sve veći broj njih ulaže u svoje obrazovanje i karijeru kako bi bile financijski samostalne. Ne čudi da se tako neki muškarci pitaju je li osoba s njima u vezi zbog novca. Vjerojatno ste se dosad dovoljno upoznali da znate razlog njezine udaje.

9. Je li ovo sve zaista potrebno?

Ponekad se svi zapitamo je li zaista potreban brak, na kraju krajeva, to je samo dokument. Ali, jedan muškarac otkrio je da je vjenčanje bilo važno njegovoj partnerici pa joj je odlučio ispuniti želju. Sve ovisi o vašim moralnim i životnim pogledima.

Vecernji.hr