Home Vijesti Ekonomija & Gospodarstvo Ništa od besplatnog prijevoza i udžbenika za učenike ŽZH, karta za Njemačku u jednom smjeru jeftinija!

Ništa od besplatnog prijevoza i udžbenika za učenike ŽZH, karta za Njemačku u jednom smjeru jeftinija!

0
Ništa od besplatnog prijevoza i udžbenika za učenike ŽZH, karta za Njemačku u jednom smjeru jeftinija!

Besplatan prijevoz učenika u Zapadno-hercegovačkoj županiji. Besplatni udžbenici za učenike osnovnih škola. Pravedniji pravilnik o zapošljavanju u oblasti školstva u ZHŽ-u…

Sve to žitelji Zapadno-hercegovačke županije ipak neće dočekati jer je skupština koja je “izmišljena” da se brine o potrebama građana odlučila suprotno.

Naime, na posljednjoj sjednici Skupštine ZHŽ-a voljom HDZ-a BiH usvojeni su zakoni o odgoju i obrazovanju u osnovnom i srednjem školstvu, koji su prije godinu i pol u formi prijedloga povučeni s dnevnog reda, a ono što je usvojeno teško će se svidjeti žiteljima te županije.

Što je sporno

Unatoč dugom vremenskom razdoblju pripremanja spomenutih zakona, u svojim temeljnim odrednicama zakoni su ostali nepromijenjeni, tj. sporne točke su neizmijenjene. Dakle, ostaje roditeljsko sufinanciranje prijevoza učenicima osnovnih škola, omogućeno je zapošljavanje bez natječaja na cijelo obrazovno razdoblje, pa i dulje, ne predviđa se jedinstven Pravilnik o zapošljavanju djelatnika u škole, uveden je natječaj za sve članove školskih odbora, tj. Ministarstvo će provoditi natječaj za članove iz reda roditelja i nastavnika. Nadalje, zakoni su uveli socijalne radnike kao stručne suradnike u nastavi, ali nisu razradili njihovu ulogu kroz sve članke zakona.

Klub zastupnika HDZ-a 1990 uložio je 13 amandmana na spomenute zakone (8 za osnovne i 5 za srednje), koji su uglavnom usuglašeni sa zahtjevima struke i roditelja. Amandmani su predlagali besplatan prijevoz i besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola, obzirom da je osnovno obrazovanje obvezno.

Predloženo je vraćanje Pravilnika o zapošljavanju, ograničavanje radnog odnosa bez natječaja na 90 dana, omogućavanje samostalnog odlučivanja Učiteljskom/Nastavničkom i Roditeljskom vijeću u izboru svih predstavnika u školskim odborima.

-Zanimljivo je da se u prijedlogu Zakona predviđalo napuštanje sindikalnoga vodstva eventualnim članovima školskog odbora, dok istodobno vijećnici i zastupnici mogu biti članovi toga tijela, što je izmijenjeno nakon usvajanja jednog od Amandmana HDZ-a 1990, te sindikalnom vodstvu omogućeno da eventualno mogu biti i članovi školskog odbora, priopćeno je iz HDZ-a 1990.

Zdravstvo skinuto s Dnevnog reda

Usvojen je i Amandman koji briše iz Prijedloga zakona članak, koji otvara prostor osnivanju privatnih osnovnih škola, što bi izravno ugrožavalo rad i konkurentnost javnih škola i umanjilo kvalitetu osnovnoškolskoga obrazovanja.

Zatupnici Devedesetke smatraju kako za takvo što nije društveno-povijesni niti ekonomski trenutak.

-U Prijedlogu dnevnog reda našla se i pozitivna točka, tj. dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti koja omogućava zdravstveno-rehabilitacijsku skrb djeci ometenoj u razvoju smještenoj u ustanovama socijalne skrbi, ali je zbog tehničkih razloga skinuta s dnevnog reda na samoj sjednici pa se nadamo da će se pojaviti već na sljedećoj sjednici Skupštine, koja je 24.11.2017.godine, naveli su iz HDZ-a 1990.

Također, na Skupštini je usvojen Plan zaštite okoliša ŽZH-a za razdoblje od 2017. do 2027.godine, dok je Nacrt zakona o slatkovodnom ribarstvu poslan u daljnju proceduru i stavljen na Javnu raspravu.

Skupština se negativno očitovala o Federalnom zakonu o šumama koji centralizira upravljanje svim šumama.

Pitanja o prometnim kaznama i OTP-u Lištica

Klub zastupnika HDZ-a 1990 uputio je nekoliko zastupničkih pitanja.

-Koliko je naplaćeno novčanih kazni u razdoblju od 1.1. do 30.9. 2017.godine na temelju prometnih prekršaja u Zapadno-hercegovačkoj županiji? Ministar Boras trebao bi ponuditi odgovor na sljedećoj Skupštini ŽHZ-e.

-Drugo pitanje bilo je”Na koji način i u kojem vremenskom roku će se izmiriti obveze prema bivšim radnicima OTP-a Lištica, s obzirom da je Vlada donijela odluku o izuzimanju iz privatizacije navedenog poduzeća? Odgovoreno je kako će se naplatiti iz stečajne mase koja je daleko veća od dugova firme, u roku od godinu dana o čemu odlučuje Sud.

HDZ 1990