Nikola iz Ljubuškog koji slučajno otvara koverte za natječaj prijeti medijima tužbom!

Nikola iz Ljubuškog koji slučajno otvara koverte za natječaj prijeti medijima tužbom!

LJUBUŠKI – Zanimljiva prijetnja osobe koja je oslobođena na u Općinskom sudu u Ljubuškom optužbe da je počinila kazneno djelo Povreda tajnosti pisma ili druge pošiljke.

Naime, na e-mail portala SirokiBrijeg.info se javio dotični sa prijedlog da uklonimo vijest koja je potvrđena za Dnevni list iz suda u Ljubuškom, a koju smo i mi prezentirali javnosti prenijevši ju u potpunosti bez bilo kakvih izmjena ili dodataka:

“Postovani ovim vam se put obracam da me uklonite s portala siroki brijeg info u vezi clanka nije namjerno otvorio kovertu i osloboden navodeci moje puno ime i incijala prezimena ,aludirajuci na moje ime i prezime u suprotnom ja cu podnijeti tuzbu protiv vas !!!!Pozdrav”

Odgovor koji je Nikoli L. ( Nikoli Leki) upućen od portala SirokiBrijeg.info:

“Poštovani g. Leko. Kao medijski portal SirokiBrijeg.info vašu prijetnju prema nama možete slobodno “zatvoriti u kuvertu”.

Kao prvo – Mi nismo neki stranački portal da bi podilazili ni Vama ni bilo kome pa zbog takvih prijetnji tužbom prema nama micali određenu vijest ili informaciju koja se tiče javnosti jer se radi o ozbiljnom kaznenom djelu koji se vama na teret stavlja i vijest koju su prenijeli brojni mediji kako ste oslobođeni, pa tako i portal SirokiBrijeg.info.

Kao drugo – Ako ste dobro pročitali, mogli ste uočiti već nas početku teksta izvor vijesti kako je to Dnevni list i koji se poziva na točnost informacija iz suda u Ljubuškom.

Kao treće – Nema potrebe da na bilo koji način aludiramo na Vas sa imenom Nikola jer sigurno niste jedini Nikola na ovom svijetu! Ako ste čitali od početka onda ste mogli uočiti kako se radi o Nikoli L., a tko je dotični Nikola L. Mi to znali nismo, dok nam se sada niste javili. Znači prenijeli smo identično kako je napisano i u naslovu stavili samo ime Nikola. Tako da nas može tužiti svaka osoba koja se zove Nikola ili Nikola L.

Kao četvrto – Mi smo medij da javnost informiramo, a ne da prikrivamo samo radi toga što svoje “oružje” vidite u prijetnji što naravno Mi možemo iskoristiti protiv Vas zbog zastrašivanja što ćemo i učiniti i javnost informirati.

U nastavku Vam donosimo linkove nekoliko stranica i medija koji su prenijeli ovu vijest kao i prvi link na kojemu se nalazi izvor:

– https://dnevni-list.ba/slucajno-otvorio-kovertu-s-prijavom-na-natjecaj-za-izbor-i-imenovanje-ravnatelja/

– https://hip.ba/2017/11/10/ljubuski-nikola-leko-osloboden-optuzbe-da-je-pocinio-kazneno-djelo-povreda-tajnosti-pisma-ili-druge-posiljke/

– https://ljubuski.net/22252-sud-utvrdio-nikola-leko-slucajno-otvorio-kuvertu

– http://sirokibrijeg.info/opcinski-sudu-ljubuskom-oslobodio-nikolu-optuzbe-da-namjerno-otvorio-kovertu-natjecaj-jp-parkovi/

http://www.dnevno.ba/vijesti/nista-novog-u-ljubuskom-kuverte-se-slucajno-otvaraju-112267/

Kao peto – Pozdrav i Vama i nije bilo potrebe da se prijetnjama obraćate!!!”

S poštovanjem,
Uredništvo portala SirokiBrijeg.info

Podsjetimo se ponovno na sporni tekst:

Nikola L. oslobođen je u Općinskom sudu u Ljubuškom optužbe da je počinio kazneno djelo Povreda tajnosti pisma ili druge pošiljke, doznaje Dnevni list u tom sudu.

Presudu je izrekao sudac Miro Jurič, optužnicu je zastupala tužiteljica Kristina Nogalo, dok je obranu optuženog zastupala odvjetnica Nada Dalipagić.

Optužnicom Županijskog tužiteljstva Široki Brijeg, optuženom se stavljalo na teret da je kao djelatnik JP Parkovi d.d. Ljubuški namjerno otvorio kovertu u kojoj je bilo naznačeno „prijava na natječaj za izbor i imenovanje ravnatelja“ iako je znao da se prijava za natječaj ne smije otvarati i s namjerom da prijavljenog eliminira iz natječajne procedure.

Sud je cijenio da kazneno djelo ‘Povreda tajnosti pisma ili druge pošiljke’ čini službena osoba koja bez odobrenja otvori tuđe pismo ili brzojav ili kakvo drugo zatvoreno pismo ili pošiljku ili na drugi način povrijedi njihovu tajnost ili neovlašteno zadrži, prikrije, uništi ili drugome preda tuđe pismo, brzojav, zatvoreno pismo ili pošiljku.

Sud je nedvojbeno utvrdio da je optuženi otvorio kovertu u kojoj se nalazila dokumentacija za natječaj za izbor i imenovanje ravnatelja JP Parkovi d.d. Ljubuški, ali imajući u vidu da se kazneno djelo ‘Povreda tajnosti pisma ili druge pošiljke’ može počiniti samo s namjerom koja obuhvaća i svijest o protupravnosti postupanja, kao i svijest da se radi o tuđem pismu ili pošiljci i razmatrajući provedene dokaze u tom pravcu, Sud je analizirao iskaz optuženog da je otišao na poštu, da je bilo dosta pismena, da je istu počeo zavoditi po redu i da je uočio kovertu na ime JP Parkovi d.d. Ljubuški i da je istu otvorio, da je udario protokolarni, prijemni štambilj, zaveo, složio,stavio u prozirnu fasciklu, odložio u ladicu u ormariću u kojoj se ostavlja pošta za natječajnu proceduru od tendera, javnog natječaja, da se radi o dokumentaciji za natječaj. Potom je izvijestio direktora da je istu slučajno otvorio. Sud je prihvatio iskaz optuženika kao uvjerljiv i logičan.

Sud je rezimirao da Tužiteljstvo, a na kojem je teret dokazivanja, nije uspjelo dokazati da je optuženi u vrijeme otvaranja pošiljke postupao s namjerom koja obuhvaća i svijest o protupravnosti postupanja, kao i svijest da se radi o tuđoj pošiljci, odnosno nije uspjelo dokazati izvan svake razumne sumnje da je optuženi počinio predmetno kazneno djelo. Na istu presudu Županijsko tužiteljstvo ima mogućnost žalbe u roku od 15 dana.