FOTO: Mili Marušić

Prema najavama federalnog ministra Branitelja u tehničkom mandatu Salke Bukvarevića primjena zakona o pravima razvojačenih Branitelja i članova njihovih obitelj bi trebala krenuti od 01.07.2019 godine, premda je realizacija prava po to zakonu upitna tog datuma, no vidje ćemo. S prijedlogom takvog nakaradnog, protuustavnog, diskriminirajućeg, nerealnog, neprovedivog i na svakom sudu neobranjivog zakona složile su se sve tzv “krovne,temeljne ili reprezentativne“ udruge iz obje vojne komponente a koje niti jedan zakon o pravima u Branitelja u FBiH ne tretira kao takve.

Imajući u vidu kako taj zakon predviđa 16 (/šesnaest točaka, od svih njih razvojačenim braniteljima bez ikakvih trajnih mjesečnih primanja po osnovu sudjelovanja u Domovinskom ratu najzanimljivija je točka koja predviđa tzv “egzistencijalnu naknadu“ koja predviđa kako će svaki razvojačeni Branitelj u FBiH imati pravo na tu naknadu ukoliko dokaže slijedeće:

-kako ima najmanje 57 godina života,

-kako je bio najmanje 12 mjeseci pripadnik oružanih snaga FBiH;

-kako je najmanje 12 mjeseci na Zavodu za zapošljavanje prije podnošenja zahtjeva za tu naknadu,

-Kako on kao pojedinac ili zajedno sa suprugom ne ostvaruje veća mjesečna primanja po bilo kojem osnovu od 50% minimalne mirovine u FBiH, što preračunato iznosi 170,00 KM,

S obzirom kako je URB HVO-a ŽZH zajedno s UZB/Borci BiH iz Ljubuškog odbacila taj prijedlog zakona kao neprihvatljiv po više osnova za ogromnu većinu razvojačenih Branitelja u FBiH, dužni smo također naglasiti kako je URB HVO-a ŽZH svim svojim članovima sugerirala da se prijave s zahtjevom za ostvarivanje te egzistencijalne novčane naknade ukoliko ispunjavaju sve uvjete za dobivanje iste, no, isto smo tako dužni naglasiti kako naša udruga nije saznala da postoji ijedan naš član koji u potpunosti ispunjava uvjete za dobivanje te naknade.

Jer da bi netko dobio tu tzv “egzistencijalnu naknadu“ on mora ispunjavati sve gore navedene uvjete a mi takvog razvojačenog branitelja nismo još pronašli iz razloga što se dosljedno i explicitno držimo svih postavljenih uvjeta i kriterija.

Sada dolazimo da glavnog. Ovih dana iz određenih općinskih službi za Branitelje u ŽZH dobivamo dojave od naših članova kako se u te Službe masovno prijavljuju razvojačeni Branitelji kako bi podnijeli „na vrijeme“ zahtjev za dobivanje te egzistencijalne naknade (prije 01.07.2019 godine), što je upravo ono o čemu je URB HVO-a ŽZH u više navrata pisala u svojim priopćenjima.

A pisala je slijedeće:

-Čim se objavi bilo kakav javni poziv za jednokratne novčane pomoći za Branitelje od strane federalnog ministarstva Branitelja ili ministarstva Branitelja ŽZH masovno se prijavljuju tzv “branitelji“ kako bi dobili te pomoći a s ratom i ratnim strahotama nemaju ništa. Dovoljno im je samo donijeti papir iz ureda obrane kako su bili pripadnici oružanih snaga u BiH a potpuno je nebitno jesu li bili u borbenim ili neborbenim postrojbama jer se to nikada nije tražilo.

-Kao dokaze za te tvrdnje dovoljno je samo vratiti film unatrag u 2006 godinu kada su razvojačeni Branitelji preko Zavoda za zapošljavanje općina i gradova podnosili zahtjeve za onih famoznih 150,00 KM za vrijeme nezaposlenosti i gdje se prijavilo na stotine tisuća tzv “branitelja“ koji s ratom i ratnim strahotama nemaju ništa, dok su istinski branitelji i tada ali i uvijek “popušili“ jer nisu znali muljati i uvijek su se držali zakona koji im je u barem jednom dijelu onemogućio podnošenje takvih zahtjeva,

-Kao dokazi za te tvrdnje mogu poslužiti i jednokratne novčane pomoći u dva navrata u zadnjih godinu i nešto dana koje je dijelilo federalno ministarstvo Branitelja u Sarajevu kada je prvi put dodijeljeno 17 000 novčanih pomoći dok ih je drugi put dodijeljeno 23 000 a sve u omjeru 1:16, te 1:22 u odnosu HVO-a Armija BiH, za što postoje relevantni službeni podaci kojima raspolažu županijska ministarstva Branitelja u FBiH, a koje jednokratne novčane pomoći su opet po istoj špranci ili principu uglavnom dobivali uhljebi tzv “branitelji“ koji s ratom i ratnim strahotama nemaju ništa.

-Kao dokazi za te tvrdnje mogu poslužiti i podaci o imovinskom stanju tzv“branitelja“koji su podnosili takve zahtjeve što je lako dokazivo ukoliko se želi,a takvi tzv“branitelji“su lažirali imovinsko stanje i kućne liste o zajedničkom domaćinstvu prikazujući sebe i članove svoje obitelji kao sirotinju bez primanja a ogromna većina njih jako lagodno i udobno živi.

Sada dolazi jedna nova faza u kojoj ovi tzv “branitelji“ isti likovi, ili „prosjaci od zanata“ podnose zahtjeve u općinskim ili gradskim službama za branitelje i traže tu egzistencijalnu naknadu za vrijeme provedeno u oružanim snagama.

I opet će kao i nekoliko puta do sada preveslati mjerodavne službe jer su “prosjaci od zanata“ uhljebi, lopine, lupeži, ratni dezerteri, Jude Iškariotske, osobe bez morala, lica i naličja, bez ikakve grižnje savjesti jer uzimaju tuđe. Uzimaju nešto što ne bi smjeli ni primirisati. No,njima je to Salkinim nakaradnim objavama i zakonima i omogućeno i oni koriste gužvu. No,ovdje se treba osvrnuti na takve ljude, odnosno neljude koji iz tuđih usta uzimaju zadnje zalogaje. Bez obzira na razmimoilaženje u nekim stavovima URB HVO-a ŽZH i UZB/Borci BiH i jedni i drugi su svaki na svoj način pišali krv, suze, znoj, poniženja, uvrede, omalovažavanja, lažna i prijetvorna obećanja od strane vladajućih bešćutnih političkih elita punih 6/šest godina kako bi svi razvojačeni Branitelji iz borbenih postrojbi bez ikakvih trajnih mjesečnih primanja dobili svoja trajna i zaslužena prava Branitelja kao najčasnijih sinova države BiH.

Ogromnu većinu podnositelja zahtjeva za tu tzv “egzistencijalnu naknadu“ članovi UZB/Borci BiH i URB HVO-a nikada nisu vidjeli na graničnim prijelazima, prometnicama, ispred Parlamenta FBiH, zgrade HDZ BiH u Mostaru ili ispred zgrade Vlade ŽZH u Širokom Brijegu a sada su ti likovi prvi u podnošenju zahtjeva za tu egzistencijalnu naknadu. Nitko od njih nije bio na licu mjesta kada su specijalci grubo gurali i nasrtali na članove URB HVO-a ŽZH i UZB/Borci BiH na prometnicama i prema njima podnosili prekršajne i kaznene prijave zbog kojih je dosta tih branitelja onemogućeno u ostvarivanju svojih zakonskih prava u svojim županijama. Nitko od njih nije bio na licu mjesta kada je razvojačeni Branitelj Armije BiH Ramo Bećirević pao kao prva kolateralna žrtva sukoba branitelja i policije u Sarajevu. Nitko od njih nije bio ispred Parlamenta FBiH u Sarajevu kada je Vlado Marušić Predsjednik URB HVO-a ŽZH mogao izgubiti glavu od malo vjernih i lakovjernih Branitelja Armije BiH i UZB/Borci BiH a ničim to nije zaslužio. Nitko od njih nije dao niti jednu KM kao svojevrstan vid pomoći tim članovima i predstavnicima UZB/Borci BiH i URB HVO-a ŽZH dok su oni prelazili stotine tisuća km u RH i BiH kako bi i oni dobili svoja prava koja ni po čemu nisu zaslužili. Duga je staza grijeha i to smrtnih grijeha tih tzv “branitelja“ kojima jedini naziv pristaje licemjeri, farizeji, dvoličnjaci na koje je Isus Krist u Novom Zavjetu ukazivao na 365 mjesta govoreći im: “Vi ste kao lijepo oličeni grobovi, no unutra su same kosti“.

Samo vi podnosite zahtjeve za tzv “egzistencijalnu naknadu“ tzv “branitelji“ i sretno vam bilo. U sreći i radosti je dobili i potrošili ali ipak jedna ruka neumorno bdije iznad svih nas i piše nas po zaslugama našim. A isto tako ta neumorna ruka jednim potezom briše sve one koji na krvi istinskih branitelja iznad kojih stoji i bdije dragi i milosrdni Nebeski Otac, maste brk pa bili oni predstavnici vladajućih političkih elita ili njihovi uhljebi koji koriste gužvu. Stoga vi „prosjaci od zanata“ jako dobro promislite prije nego li krenete u tu avanturu. A mi koji znamo za vas i vaše grijehe ništa vam ne možemo udijeliti osim dubokog i istinskog prijezira koji zaslužujete više nego itko drugi.

URB HVO-a ŽZH