Ni banka ne daje više svakome pozajmice: UniCredit bank odbila daljnje financiranje ŽZH

Svako daljnje financiranje i krpljenje proračunskih dubioza ŽZH kreditima od strane UniCredit banke više nije moguće.

Uprava UniCredit bank BiH u Mostaru je dobila negativnu odluku od strane uprave UniCredit group iz Milana na najnoviji zahtjev Vlade ŽZH za financiranjem deficita u 2016. godini.

Ministarstvo financija ŽZH je ranije prebacilo zakonsku visinu zaduženja županije, ali najnovija odluka banke ih je iznenadila, jer je do sada banka Vladi ŽZH “izlazila u susret”.

Prošle godine podignut je kredit u visini od 7.000.000 KM s dospjećem prvog obroka kredita u ljeto ove godine, a prije nekoliko tjedana ŽZH se zadužila za 6.000.000 KM od kojeg će mrvice dobiti svi korisnici proračuna od djelatnika do socijalno potrebitih.

Alarm je davno upaljen

Alarm u ŽZH je poodavno upaljen. Od 2010. godine deficit je porastao za nevjerojatnih 60.000.000 KM, pa tako sada bez dubioza javnih ustanova i zavoda iznosi oko 80.000.000 KM. Doprinosi nisu plaćani, a Vlada ŽZH se svake godine zaduživala u poslovnim bankama s iznosima od 5 do 7 milijuna KM, a uzela je pozajmicu od ZZO ZHŽ I Zavoda za zapošljavanje od 8.800.000 KM. Niti djelić od ove pozajmice još uvijek nije vraćen.

Gdje je problem?

Pojednostavljeno kazano, u ŽZH se politikom, kao djelatnosšću, bave osobe koje nikada ne mogu uspjeti u drugom zanimanju, ne znaju što znači javni interes, nemušti su da upravljaju državnom upravom, ne mogu pokrenuti kotač gospodarstva i potpuno su izolirali županiju.

Ovakav oblik političke vlasti nije kadar stvoriti nove prihode od gospodarskih djelatnosti, reorganizirati javnu upravu ili postaviti javne resurse na investicijsku burzu. I što je najgore ne znaju da korumpirana i zaostala sredina nikoga ne zanima, osim onih što love u sferi kriminala.

Zbog toga slijedi jedno jako turbulentno razdoblje u kojem se mogu dogoditi tri puta: da se masovno počnemo iseljavati, da napokon shvatimo što sadašnji režim čini ili da poumremo.

To zadnje nije moguće, jer kada nam se zalije iza ušiju dogodit će se novi hrvatski pokret.

Svaki nastavak agonije nije poželjan usprkos činjenici da bi neka druga banka mogla dodijeliti kredit županiji za nastavak vegetiranja, možda banka iz Banja Luke ili iz Turske, o čemu se govori kao rezervnoj varijanti.

Premijeru i ministrima u Vladi ŽZH je dobro, dok narodu curi vrijeme.

Ljubuski.net