Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužiteljstva BiH, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), jučer su na području općina Posušje, Ljubuški i Široki Brijeg, pretresli tri poslovna objekata s ciljem pronalaska tragova i predmeta koji se dovode u vezu sa počinjenjem krivičnih djela organizirani kriminal, porezna utaja ili prevara, carinska prevara i krivotvorenje službene isprave.

Pretresi su obavljeni po zamolnici za pružanje međunarodne pravne pomoći nadležnih organa Republike Hrvatske, priopćeno je iz SIPA-e.

Sva tri poslovna objekta su vlasništvo jedne pravne osobe, dodaje se u pripćenju.

Faktor neslužbeno doznaje da su pretresane prostorije firme Reli d.o.o., vlasništvo Ivana i Senke Bašić. Njima je jučer sudac za prethodni postupak zagrebačkog Županijskog suda, na zahtjev USKOK-a, odredio jednomjesečni pritvor, kao i Bernardinu Budinu, Robertu Čarapini, Damiru Mitaru, Ivanu Gavranu, Dinku Škiljanu i Dinku Pejiću.

Prilikom pretresa su otkriveni i privremeno oduzeti predemeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Prema pisanju hrvatskih medija, Ivan Inja Bašić (48), čovjek je vrlo živopisne prošlosti, koji je svojevremeno bio optužen zbog krađa vozila, da bi na koncu postao prodavač luksuznih automobila.

Policija sumnja da su Bašić i ostali osumnjičenici koristili tzv. metodu nestajućega trgovca, a bavili su se uvozom luksuznih automobila s područja zemalja EU-a. Modus postupanja bio je da se u Hrvatskoj registriraju niz firmi u kojima su postavljani tzv. fikus direktori. Iz tih firmi se potom izvlačio novac, te se dijelio među osumnjičenima, a utajivao se i PDV. Sumnja se da je šteta oko tri milijuna kuna.

Kako piše Večernji.hr, Bašićevi problemi, po svemu sudeći, počeli su u vrijeme dok je USKOK istraživao poslove i poslovanje Zdravka Mamića, a to USKOK-ovo istraživanje kasnije je pretočeno u optužnicu koja je poznata kao afera Dinamo 2. Bašić je, baš kao i Gavran, saslušavan tokom te istrage i njihovi su iskazi dio optužnice za Dinamo 2. Tokom istrage za Dinamo 2 USKOK su posebno zanimali tokovi novca koji je iz GNK Dinamo izvlačen u različite off shore firme kojima su se koristili članovi obitelj Mamić. Jedna od takvih firmi bila je Real Sport Management, u kojoj je odgovorna osoba bio Mario Mamić. Na račun te tvrtke GNK Dinamo uplaćivao je poveće sume, koje je Mario Mamić prosljeđivao dalje, na račune drugih off shore firmi, a taj je novac potom korišten za kupovinu automobila.

Da je tako u iskazima tokom istrage za Dinamo 2 USKOK-u su potvrdili sada uhićeni Bašić i Gavran te još jedan svjedok, a svoja saznanja USKOK je zacementirao i dokumentacijom koju je prikupio iz raznih zemalja putem međunarodne pravne pomoći.

Prateći trag novca koji se slijevao na račune Bašićevih tvrtki, USKOK je otkrio da on ima razgranat posao diljem Europe, odnosno da posluje u Češkoj, Slovačkoj, Bugarskoj i Njemačkoj. U Njemačkoj on i njegova supruga imaju četiri firme, a u Češkoj imaju tri. Imaju firme i u BiH, gdje su jučer obavljeni pretresi, a pretražene su i firme u Njemačkoj i Češkoj.

Što se tiče Bašića, on se sumnjiči da je organizirao cijelu prevarantsku shemu, a u lipnju 2012. neko mu je bacio bombu u dvorište kuće na zagrebačkoj Knežiji. Tada su mu bila oštećena dva automobila, a počinitelj nije nađen. Bašić je svojevremeno bio i donator kampanje Milana Bandića.

Faktor.ba