Pod prijetnjom optužnice Tužiteljstva ŽZH Ravnatelj policije ŽZH Milan Galić rješenjima je, po zapovjedi Županijskog suda u Širokom Brijegu, poništio nezakonita činovanja policijskih službenika iz rujna 2015. godine.

Automatizmom svi postavljeni novorangirani službenici moraju odstupiti sa svojih funkcija i slijede velike pravne posljedice, kao rezultat nezakonitih radnji. Uz nekoliko nižih službenika bez činova su ostali i načelnici policijskih uprava: Ivica Pavković, Pero Kožul, Ivica Čuljak, šef Odjela za gospodarski kriminalitet Igor Marić, kao i zamjenik načelnika Odjela kriminaliteta Stanislav Nižić.

Krivotvorenjem dokumentacije u rujnu 2015. godine dogodilo se nezakonito unaprijeđenje i postavljanje na više funkcije nekoliko osoba, a sve je proveo, također nezakonito postavljeni ravnatelj policije Milenko Madunović, kojeg je Nezavisni policijski odbor, zbog nezakonitih radnji, želio smjeniti, ali to politika nije dopuštala.

Pravne posljedice

Otegotna je činjenica kako su navedeni policijski službenici 2016. godine bili članovi povjerenstva za nova činovanja policijskih službenika, tako da i promaknuća od 2016. godine pravno postaju ništavna.

Ovim sve pravne radnje i postupci, kao posljedice rada nezakonito promaknuti policijskih službenika postaju ništavne i MUP-u je nanijeta nesaglediva pravna i novčana šteta.

Prema procjeni iz MUP-a, nezakonito promaknuti policijski službenici će morati vratiti više od 300.000 KM nezakonito stečenih kroz povećanje plaća za protekle četiri godine.

Pravne metastaze ovog nezakonitog rada su nemjerljive, jer su pojedinci načinili ogromne pravne propuste, koji su policijsku službu kriminalizirati i uveli u rad s druge strane zakona.

Pojedinci su već najavili žalbe i tužbe protiv MUP-a ŽZH, ali teško da im one mogu vratiti nezakonite činove ili zadržati nezakonito stečenu materijalnu korist. Među promaknutim osobama ima i onih sa spornim diplomama.

Zanimljivo je kako među pojedincima još uvijek vlada mišljenje kako će politika opet sve srediti.

Ljubuski.net