Nakon što je nekolicina policijskih službenika, odlično upućenih u sustav ravnoteže kriminala u ZHŽ, progovorila o svim uzročno posljedičnim radnjama između Vlade ZHŽ – Tužiteljstva ZHŽ i struktura policije i MUP-a, mreža kriminala je razobličena sve do pojedinaca u MUP-u, pa izjave da se podnose kaznene prijave izrečene od vodećih, samo dobivaju potvrdu.

Prema kazivanju policajaca, dolaskom Miroslava Galića, kuma Zorana Galića, 2009. godine u policijske redove počinje potpuno dezorganiziranje policije i uništavanje međuljudskih odnosa u službi. Zakoni kao da ne postoje, za uspjeh je najbitnija odanost Zoranu i Miroslavu Galiću, a navedeni dvojac nije birao sredstva kako bi ostali na pozicijama i bili dobri i opasni prema vlasti ZHŽ.

vesna_cavar_boras_672016

Sve prijave anonimne, a Tužiteljstvo spremno za “kalemljenje”

Jedan od načina njihovog opstanka je izgleda bilo pisanje anonimnih kaznenih prijava protiv političara na vlasti i ucjenjivanje istih. Policajci kažu da su to u vlasti znali, a znaju i ovi sadašnji, a Zoran Galić to nije ni krio u dokoličnim razgovorima. Tako je navedeni dvojac, po njihovim riječima, još 2009 godine upućivao kaznene prijave protiv Zvonke Jurišića, Vjekoslava Čambera, Žarka Karačića, pa prijave za rudnike boksita.

Vezano za te prijave, zanimljivo je kako su policijski službenici MUP-a, koji su postupali po njima, govorili kako tu nije bilo elemenata kaznenoga djela, ali da su tužitelji, pod pritiskom, podizali optužnice koje su na kraju sve pale na sudu, govore naši izvori. Takvih slučajeva ima i ovih dana u Tužiteljstvu ZHŽ, a na njima rade Borislav Čuljak i glavna tužiteljica Vesna Ćavar u suradnji s Miroslavom Galićem i tri inspektora MUP-a ZHŽ.

Ali zato naši sugovornici kažu kako su, u ladicama MUP-a i Tužiteljstva, ostale prijave u kojima je bilo itekako elemenata kaznenoga djela po kojima nije postupano. Ako je tomu tako, a obzirom na način rada ovih institucija, postoje osnovane sumnje u zakonit rad Tužiteljstva i MUP-a, točnije rečeno, u ovim institucijama vlada kaos.

Navedeni dvojac je, svojevremeno, izlazio je u javnost kako se odlučno bori protiv korupcijie, a da to nije tako sljedećih će dana potvrditi jedan slučaj, kojeg Tužiteljstvo nije ni htjelo istraživati. Međutim, logično je da je po srijedi bilo nešto drugo, stavljanje vlade Zvonke Jurišića pod nadzor.

zdenko-ćosić-19012015

Zdenko Ćosić miran kao janje

Isti scenarij se uprizorio i 2011. godine dolaskom na vlast vlade HDZ na čelu sa Zdenkom Ćosićem, protiv kojega odmah dolaze anonimne kaznene prijave, a jedna od njih je ona, koja se odnosi na potrošnju goriva, pa je tako i Zdenko Ćosić pod nadzorom. U prosincu prošle godine Zdenko Ćosić je Federalnoj televiziji izjavio, u slučaju Zdravka Borasa, kada je udario građanina, da institucije trebaju raditi svoj posao. Kontekst njegove izjave je bio protiv građanina, a ne kriminala Zdravka Borasa i njegovog nedoličnog ponašanja. Kada bi institucije radile, kako Zdenko kaže, onda bi to i po njega bilo pogubno. Zato je miran kao janje svo ovo vrijeme.

I Luburić i Boras čisti kao suza

Iz MUP-a se 2011. godine upućuje izvješće protiv Rade Luburića, Tužiteljstvu u Širokom Brijegu, a naravno temleljem prethodno zaprimljene anonimne kaznene prijave, kažu policajci.U tom razdoblju, najviše je došlo anonimnih kaznenih prijava protiv Zdravka Borasa Brade, a sumnja se da su ih poslali Miroslav i Zoran Galić. Galić je to u jednom neformalnom razgovoru i priznao. Zdravka Borasa Bradu nije bilo teško staviti pod kontrolu, jer je nedorastao poziciji koju je obnašao i nije mogao shvatiti što mu se radi (predložili mu da za savjetnika postavi Ivana Jelčića, koji nije ispunjavao uvjete pa poslali anonimnu prijavu) Policajci, kroz razgovor kažu, da je jednako prošao Nevenko Barbarić.

Posljednja anonimna prijava upućena je protiv ministra zdravstva Stjepana Boguta. Za uobičajeni scenarij i Bogut zna. Anonimne kaznene prijave su slane iz pošta u Međugorju, Potocima kraj Mostara i Grudama, a policajci kažu kako su poznata imena osoba iz MUP-a, koje su ih slale.

ćavar-galić2862016

(Ne)podnošljiva lakoća kriminala

Sugovornici kažu kako je sve ovo, jedan kroz jedan, istina. Potvrđuju da u MUP-u ZHŽ 95% zaposlenih traže smjene odgovornih od načelnika do ministra, ali Vlada ZHŽ, i općenoto, politika ne reagira.Protiv mnogih se, zbog ukazivanja na kriminal, godinama vode stegovni postupci, a dok se, protiv miljenika, koji danima i mjesecima ne dolaze na posao, ne poduzima ništa.

Jučer je u Grudama pokušala uredovat Unutarnja kontrola oko odobrenja za nabavu oružja osobama s kaznenih lista. Baš je jadna ta kontrola, kada je dobila nalog da počisti u Grudama, a trebala bi počistiti na izvoru prljavštine.

Vlada ZHŽ šuti, pa pitamo se dok kada će trajati bezvlašće i kriminal u MUP-u ZHŽ?

Ljubuski.info