Biskup Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanjske biskupije, Ratko Perić uputio je obavijest svećenicima kako da, uz normaliziranje epidemiološkog stanja, nastave sa udjeljivanjem sakramenata vjernicima.

”Na nama je da ovo zatišje, ili Božjom voljom dugotrajniji predah od opasnosti zaraze koronavirusom, iskoristimo na najbolji način. Mnogo toga od pastoralnoga plana zbog ove izvanredne situacije nismo uspjeli ostvariti. Bogu hvala da smo sve ovo vrijeme vjernicima mogli pružiti sakramentnu okrjepu u slavlju sv. Mise, sv. ispovijedi i bolesničkog pomazanja”, stoji u obavijesti biskupa.

Nema odgađanja za dogodine

Predviđeni termini za Prvu sv. Pričest, sv. krizmu ili za sakrament ženidbe, već prošli, ali da se sakramenti ipak više neće otkazivati.

”Unatoč tomu što ima glasova – kada je ove godine situacija takva kakva jest – da bi bilo najbolje sakramente Prve sv. Pričest i sv. krizme odgoditi za iduću godinu, smatramo da to nije najbolje rješenje. Tko jamči da se i dogodine neće pojaviti neki virus i opet sve zaustaviti? Stoga smatramo ljudskim razboritim i vjerski nužnim da u ovom vremenu učinimo sve što je u našoj moći, dakako, koliko nam prilike dopuštaju”, rečeno je.

Manje skupine – više slavlja

Neka svaki župnik i župni vikar – ili vjeroučitelj – pouči pripravnike na sakrament sv. ispovijedi i sv. Pričesti u onom što je najnužnije znati (npr. što je to grijeh, kako se valjano ispovjediti, čin kajanja, uvjeti potrebni za primanje sv. Euharistije …) i upriliči slavlje Prve sv. Pričesti.

Gdje je veća skupina, može se organizirati u više slavlja. U ovoj se godini daje iznimna ovlast – ako župniku treba – da se slavlje Prve sv. Pričesti upriliči u filijaloj crkvi, navodi se u obavijesti. Sve iz razloga da se poštuju odredbe stožera o javnim okupljanjima, tj. o među-osobnu razmaku u zatvorenu ili na otvorenu prostoru.

Prvopričesnika u jednom slavlju ne bi smjelo biti više od 20. I ovdje, naravno, može biti razlike (+/-) u broju s obzirom na veličinu crkve ili sakralnoga prostora gdje se slavlje odvija.

Krizme tek iza 14. lipnja

Raspored dijeljenja sv. krizme, sastavljen prije Božića, jasno, nije više na snazi. Župnici koji žele da se u ovoj godini – govorimo o građanskoj, a ne o školskoj – u njihovoj župi podijeli sakrament sv. krizme, dužni su ponovo svoju želju napismeno prijaviti na Ordinarijat i usuglasiti termin.

A kako se radi o sakramentu kršćanske zrelosti i o potrebi puno više znanja od prvopričesničkoga, tvrde, sveta će se krizma početi dijeliti tek za mjesec dana, tj. nakon 14. lipnja. Ako bismo inzistirali, tvrde, da se u ovakvim prilikama, kada kandidati mjesecima nemaju vjeronauka, podijeli sakrament odmah – bez ikakve pripreme – onda bismo ga sveli na puki običaj, što je nedopustivo, stoji u naputku.

”Sakrament sv. krizme prima se jednom u životu i ostavlja neizbrisiv biljeg. Svesti ga samo na materijalan čin, bez potrebna znanja krizmanika što primaju, bio bi grijeh protiv Duha Svetoga. podjelu ovoga sakramenta – dok su na snazi epidemiološke mjere kakve već jesu – krizmanička skupina ne bi trebala biti veća od 20 kandidata. Ali i ovaj je broj podložan promjeni ovisno o veličini crkve ili prostora”, priopćeno je.

Krizmanja moguća kroz čitav tjedan

Stoga nam se čini, tvrde, da bi bilo najbolje kada bi se za lipanj prijavile župe s manjim brojem krizmanika, a za rujan, kada započne nova školska godi, bude li volja Božja i sve bude u redu, mogla bi se priređivati krizmanička slavlja brojnijih župa u crkvama. Podjela će sakramenta biti moguća u bilo koji dan, a ne samo, kao do sada, subotom, nedjeljom ili blagdanom.

Slavlje vjenčanja, gledano crkveno, nikada nije upitno, jer je za valjanost potrebno da uz mladence, koji nemaju ženidbene zaprjeke ili zabrane, budu svjedoci i od Crkve ovlašten službenik. ”Stoga u ovim uvjetima dopuštamo da se vrijeme od prijave na sakrament do obreda vjenčanja – ako je to nužno – smanji s propisanih 6 mjeseci na najmanje mjesec dana.

Ispod mjesec dana ne smije se nikoga primati na obred crkvenoga vjenčanja”, stoji u obavijesti.

Zahvalnost vjernicima i Bogu

U obavijesti svećenstvu, pojašnjena su pravila i za održavanje blagoslova polja, posvete ulja, davanja milodara i stupanja u sveti red.

Iz Biskupija poručuju kako su zahvalni Bogu, ali i vjernicima na odgovornoj suradnji tijekom pandemije. ”Možda je ovo vrijeme, kada je ‘regula tactus’ (pravilo dodira, op.a.) došla više do izražaja i kada se traži razmak između osoba, ujedno blagoslovljen trenutak da župnoj zajednici, posebno kandidatima za sakramente, istaknemo duhovnu snagu otajstava koja je, unatoč našim nastojanjima, već godinama bila stavljana u drugi plan i uzmicala pred vanjskim slavljima”, navodi se u obavijesti koju potpisuje biskup Perić.

SirokiBrijeg.info