Snijeg koji je u ponedjeljak ponovno pao u većem dijelu Hercegovine, prouzročio je probleme u održavanju nastave u Županiji Zapadnohercegovačkoj.

Kako je za portal Jabuka.tv izjavila Ružica Mikulić, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH, nadležno ministarstvo u suradnji s ravnateljima škola budno prati stanje sa snježnim padalinama i u dogovoru s ravnateljima škola donosi odluke.

Različite vremenske okolnosti

Ministrica Ružica Mikulić tako je istaknula da je u dogovoru s ravnateljima škola u Širokom Brijegu u ponedjeljak donesena odluka da se održi skraćena nastava.

U drugim krajevima Županije Zapadnohercegovačke nastava će se održati ovisno o mogućnostima. Najmanje nastave vjerojatno će biti u Posušju, gdje djeca iz udaljenijih mjesta uglavnom nisu došla u škole te je održan samo prvi sat.

U Grudama je stanje puno normalnije i nastava će se vjerojatno moći održavati bliže planiranom rasporedu. U Ljubuškom, koliko mi je zasad poznato, nema problema s odvijanjem nastave. Za daljnji raspored i održavanje nastave pratit ćemo vremenske uvjete te ćemo javnost obavijestiti o odlukama, izjavila je za portal Jabuka.tv ministrica Ružica Mikulić.

Ravnatelj Prve osnovne škole Široki Brijeg Miroslav Hrkać istaknuo je da će se u ovoj ustanovi i njezinim područnim školama u ponedjeljak održati prva tri sata nastave te da će učenici nakon toga biti pušteni s nastave.

U komunikaciji smo s nadležnim Ministarstvom obrazovanja i u skladu s tim donosimo odluke. Za sada mogu reći da će se nastava u drugoj smjeni u Maloj školi u Širokom Brijegu vjerojatno održati. Za utorak ćemo još vidjeti, ali očekujemo da će se vremenski uvjeti popraviti i da bi se nastava trebala redovito odvijati, naglasio je Miroslav Hrkać za portal Jabuka.tv.

Teškoće s autobusnim prijevozom

Iz autobusnog poduzeća Miškić bus za portal Jabuka.tv naveli su da autobusi u ponedjeljak u jutarnjim satima nisu vozili širokobriješkim selima te da stoga veći broj djece nije ni bio u mogućnosti doći na nastavu.

Iz Miškić busa istaknuto je da su autobusne linije za Mostar i Grude funkcionalne i da se prometuje redovito.

Nastava u širokobriješkoj Gimnaziji fra Dominika Mandića bit će održana

Nastava u širokobriješkoj Gimnaziji fra Dominika Mandića bit će održana u ponedjeljak, unatoč snijegu i susnježici koji su padali u prijepodnevnim satima.

Kako je za portal Jabuka.tv izjavio ravnatelj Gimnazije Miro Bošnjak, nastava će se odvijati prema prilagođenom programu.

Nastava za sve naše učenike počinje u 13:15 sati. Zbog vremenskih prilika, odnosno neprilika, nastava će biti skraćena i prilagođena vremenskim uvjetima. Pozivamo sve učenike koji žive bliže Gimnaziji i sve one koji su u mogućnosti da dođu na nastavu, istaknuo je ravnatelj širokobriješke gimnazije za portal Jabuka.tv, dodajući da su prilazi Gimnaziji i parking prostor dobrim dijelom očišćeni od snijega.

U međuvremenu je stigla i nova bitna informacija od autobusnog prijevoznika Miškić bus.

Kako je rečeno za portal Jabuka.tv, zbog olakšanih uvjeta prometovanja, ovaj autobusni prijevoznik ipak će prevoziti učenike iz većine širokobrijeških naselja, i to:

Kočerin
Ljubotići
Blato
Turčinovići
Dužice
Gradac
Knešpolje
Provo

Jabuka.tv