Kako nas tada spasiti od nas samih?! – Tri čobana iz Kamesije mogu odlučit o školama u ŽZH

Prije nekoliko dana, skupina roditelja je reagirala na Nacrt zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju koji, kako smatraju, vodi u privatizaciju ali i degradaciju obrazovnog procesa, koji je, već neko vrijeme, vidljiv u visokom obrazovanju.

Na prijedlog izmjena zakona reagirali su i čitatelji, te, u cijelosti, prenosimo jedno od njih:

Zar vi roditelji mislite da ćete samo onim pisanijama postići išta značajno. Ukazali ste na više od pedeset grubih i značajnih pogreški u Nacrtima zakona o osnovnoj i srednjoj Jeste li zatražili ostavku ikoga od odgovornih za tako neodgovoran , nesavjestan i aljkav pristup pri izradi prevažnih nacrta? Jeste li i pokrenuli postupak za utvrđivanje kaznene odgovornosti zbog nesavjesnog rada u službi? Ako ste pokrenuli svaka čast.

A ako niste onda ste naivni. U daljnjem tekstu pogledajmo samo neke od „bisera“ iz ovih Nacrta

Tri čobana iz Kamesije mogu odlučit o školama u ŽZH

„Za ocjenu društveno ekonomske opravdanosti osnivanja škole ministar imenuje povjerenstvo koje ima tri člana.“ Tako piše u ovim „naprednim“ Nacrtima zakona o školstvu u ŽZH To znači da će o sudbini svake škole u Ljubuškom, Širokom Brijegu, Posušju i Grudama odlučivati neka tri člana, za koje ne piše niti je određeno koje uvjete trebaju ispunjavati. To može biti netko bilo odakle.To može biti netko bilo koje ili bez ikakve naobrazbe.

Satiričan prikaz na temu „ privatne škole poslije nacrta“

Gost: Molim vas ćevape, pivu i svjedodžbu.

Konobar: Hoćete li ćevape sa kapulom?Koje ćete pivo i koju ćete svjedožbu?

Gost: Ćevape sa kapulom, pivu veliku i jednu svjedožbu za osnovnu i jednu svjedožbu za Srednju školu. Koliko triba čekat i šta triba?

Konobar: Ništa , samo platite i sjedite. Svjedožbe ćete dobiti odmah, a ćevape morate sačekat 15 minuta.

Moj stari Jugu nije volio, sve što je imao bilo je nogomet…(M.Škoro)

U članku 3.stavak d. ovog „tajnog Nacrta“ kao glavni cilj obrazovanja djece navedeno je „razvijanje svijesti o pripadnosti Bosni i Hercegovini“onda tek iza toga ostale svijesti.

Šta to znači? To znači – ako npr. igraju reprezentacije Hrvatske i BiH da djecu treba učiti da navijaju za BiH.

Što to znači razvijanje svijesti o pripadnosti Bosni i Hercegovini- po pitanju HVO-e i drugim strateškim temama?!

Nevidljiva ruka i tajna organizacija

Ministarstvo uporno „ko zmija noge“ krije imena osoba koje su uradile ovaj famozni nacrt .Od kada je pravilo da se taje podaci o onima koji rade Nacrte važnih Zakona. Slučajno ili ne baš ovih dana u GK Miklenić govori o nevidljivoj ruci i kaže “ Prepoznaju li slobodni političari i slobodni građani nevidljivu ruku koja skrivena iza scene čvrsto drži i ne pušta okovani Hrvatski narod, koja Hrvatskom narodu i dalje onemogućuje slobodu, demokraciju, pravnu državu, a time i boljitak.“

Kako nas tada spasiti od nas samih?!

„Svak nas je stoljećima krao i potkradao, a najteže će i najgore biti kad nas naši budu krali te prodavali svjetskim jebivjetrima i makro lopovima. Navalit će na nas kao velike ptice grabljivice. Tad će biti najveće i nerješivo pitanje- kako nas tada spasiti od nas samih?!”
Bruno Bušić

..A kada umor svlada duše lijene na otpor trubim ja trubač sa Seine!
Što mi je plaća? Mržnja gmizavaca, što svoje blato lijepe o moj glas.
Al ja pred licem roda stojim vedar..

Poštovani/a čitatelju/ice pozivam te „zatrubi na otpor“ na bilo koji način…samo nemoj odgađati. Ono što trebaš učiniti baš ti, ne može nitko drugi.

Otvoreno pismo čitatelja