MUP Zapadnohercegovačke županije, odnosno Uprava policije, nalaze se u najvećoj krizi od osnutka do danas. Ta kriza se očituje u podizanju brojnih optužnica Županijskog tužiteljstva protiv policijskih službenika i namještenika, te brojnih istraga koje su u tijeku. Zbog svega navedenog, oči FUP-a, SIPA-e i OSA-e su uprte u dešavanja unutar samog MUP-a ZHŽ, piše portal Ljubuski.net.

U nastavku navodime dio kaznenih djela za koja se sumnjiče policijski službenici MUP-a ZHŽ, namještenici, komesar, pa čak i sam ministar.

Ministru Borasu u tijeku suđenje za prijevaru

Ministra unutarnjih poslova ZHŽ Zdravka Borasa se sumnjiči da je od veljače 2015. godine do kraja travnja 2016. godine, za vrijeme dok je obnašao dužnost ministra MUP-a ZHŽ, primao invalidsku mirovinu iz Republike Hrvatske na koju nije imao pravo, te je na taj način oštetio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje za iznos od 95.000 kuna. Suđenje je u završnoj fazi te se, sukladno izvedenim dokazima, očekuje osuđujuća presuda.

Osim navedenog protiv ministra su u tijeku istrage zbog fizičkog napada, ugrožavanja sugurnosti, te, kako se doznaje, i zbog poticanja na izvršenje dva kaznena djela izazivanja opće opasnosti.

Komesar Galić pod istragom

Milan Galić je pod istragom zbog nezakonitog povratka aktualnog zapovjednika Policijske postaje Posušje Miroslava Galića, koji je osuđen na 15 mjeseci zatvora s rokom kušnje od 3 godine. Zbog povratka Miroslava Galića u policijske redove bi mogli odgovarati i Zoran Galić, Gordan Bradvica, Željko Jukić i dr.

Protiv Milana Galića, Ivana Brkića, Veselka Čovića i Borislava Leke u tijeku je i istraga FUP-a zbog nepostupanja po pravomoćnoj presudi suda.

U tijeku suđenje predsjedniku sindikata MUP-a ZHŽ

Već duže vrijeme traje suđenje policijskom službeniku i predsjedniku policijskog sindikata Vjekoslavu Markoti, koji je osumnjičen da je u razdoblju od 2009. do 2012. godine, prilikom vršenja kontrole prometa, nezakonito zadržao novac od naplaćenih kazni u iznosu od 2.860 KM. Zanimljivo je da navedeni nije dao ostavku na mjesto predsjednika sindikata dok se postupak protiv njega ne okonča, a u međuvremenu su se odnosi između njega i ministra čudnovato popravili. Isto tako je nečuveno da Markota, protiv kojeg je podignuta optužnica, zastupa Policijsku postaju Posušje pred sudom.

Optužnica protiv načelnika PU Grude Mire Pejića

Protiv Mire Pejića, kao i referentice za oružje PU Grude Veronike Boban, je podignuta optužnica jer su nezakonito dodijeljivali dozvole za držanje i nošenje oružja osobama koje imaju podužu kaznenu evidenciju. Tako su, između ostalih, nezakonito dali dozvolu okorjelom kriminalcu Robertu Iličiću zvanom Robac iz Gruda koji se u svom CV-u može pohvaliti kaznenim djelim iz oblasti zlouporabe droga, terorizma, razbojništva i dr. Pejićevu bliskost s Robertom Iličićem potvržuje i podatak da je svojevoljno odobrio korištenje pogodnosti odnosno izlaska iz zatvora Robertovom bratu Vjeki Iličiću koji odležava zatvorsku kaznu od 17 godina za ubojstvo Mladena Palca iz Gruda.

Zatim je dozvola darivana i Vjeki Jeliću osuđenom za dilanje droge, nasilničko ponašanje…

Bašić, Miloš i Jukić krivotvorili službenu ispravu

Aktualnom šefu krima PU Posušje Mariu Bašiću, zatim Ingrid Miloš i Željku Jukiću je u tijeku suđenje za krivotvorenje dokumentacije oko izbora medijatora državne službe. Krivotvorenjem službene isprave su nezakonito postavili Anu Smoljan na mjesto medijatora.

Specijalci slabi na mobitele

Pripadnik Specijalne policije Dražen Anić je navodno pronašao otuđeni mobitel i dao ga supruzi na korištenje. Nagodio se s tužiteljstvom na uvjetnu kaznu, a sada protiv njega kreće interni postupak pred Unutarnjom kontrolom. Drugi specijalac iz Posušja Marko K. je, za vrijeme svadbe, otuđio mobitel, te je po otvaranju istrage suspendiran do okončanja postupka.

Istrage zbog najveće pljačke u povijesti BIH

Nakon višemilijunske pljačke u Dužicama, još je 2017. godine bivši direktor Federalne policije Dragan Lukač upozorio kako je ova istraga od vrha MUP-a ZHŽ i pojedinih policijskih službenika namjerno usmjerena u pogrešnom smjeru kako bi se zaštitili počinitelji, odnosno naručitelji ovog kaznenog djela. Tu se spominju imena Miroslava i Zorana Galića, Milenka Madunovića, Stanislava Nižića i Miloslava Bulića.

Kako se doznaje, Federalna policija je okončala istražne radnje te se očekuju podnošenja kaznenih prijava protiv pripadnika MUP-a ZHŽ.

Suspendiran samo specijalac iz Posušja

Od svih navedenih, suspendiran je samo specijalac iz Posušja dok ostali redovito obavljaju svoje dužnosti, kao da se ništa nije dogodilo.

Za komesara i ministra nema vjerojatnosti da bi mogli ponoviti ili počiniti novo kazneno djelo.

U funkcionalnim i odgovornim MUP-ovima bi navedeni automatizmom bili suspendirani do okončanja postupka, ali ovdje to nije slučaj.

Kad svemu ovome nadodamo i brojne kupljene diplome od strane policajaca i namještenika, krivotvorene činove, onda nije ni čudo što se uz MUP vežu brojne kriminalne afere.

Narod se s razlogom pita tko je zadužen za njihovu sigurnost, policajci ili kriminalci?!

Ljubuski.net