Iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH preporučilu su roditeljima da njihova djeca prestanu koristiti igračku “My little pony”. Igračka sadrži kemijske supstance koje nisu dozvoljene. Ove igračke proizvode se u Kini. Uvoznik za BiH je kompanija “AN & BER d.o.o. Brčko”.

Tri dana ranije Agencija je izdala naredbu o povlaćenju još jedne igračke sa bh. tržišta. Također zbog spornog kemijskog sastava. Riječ je o dječijoj lutki “Baby doll”. I ova igračka se proizvodi u Kini. Uvoznik za BiH je firma Basic Company d.o.o. iz Širokog Brijega.

U BiH se godišnje uvozi tisuće komada igrački za djecu, čiji sastav ne zadovoljava visoke europske standarde. Uvozi se i sumnjiva odjeća i obuća.

Sejfudin Vila, vlasnik kompanije Muličićev rekord iz Konjica, u kojoj se proizvode predmeti od drveta, i to na tradicionalan način, drvorezbarstvom, rekao je za NAP da je čudo da u BiH niko nije nadošao na ideju da proizvodi visokokvalitetne igračke za djecu. Tržište je veliko. Djeca bi dobila kvalitetne igračke, a u zemlji bi se otvorila nova radna mjesta. Roditelji su uvijek spremni za svoje dijete priuštiti najbolje. Osobito su u trendu kreativne igračke, koje kod djece razvijaju psihofizičke sposobnosti.

– Prije nekoliko godina započeo sam projekt proizvodnje drvenih igračaka za djecu. Ali, on nikada nije zaživio u punom kapacitetu, jer imam mnogo drugih obaveza – kaže Vila. Vrlo brzo se uvjerio da bi kompanija za proizvodnju igračaka mogla dobro poslovati u BiH, ali i izvoziti na strano tržište.

– Jedina filozofija kada pravite igračke za djecu je da te igračke moraju biti sto posto sigurne, napravljene od neškodljivih materijala. Najbolje od drveta. A, barem mi u Bosni i Hercegovini imamo dovoljno drveta – kaže Vila.

Prije nekoliko godina izveo je i zanimljiv eksperiment. Desetak pčelinjih košnica ofarbao je u ekološke boje od različitih proizvođača. Pčelinje kolonije su bile smještene na otoku Pelješac u Hrvatskoj. Dvije godine je pratio u kojoj košnici se pčele najbolje razvijaju, i iz koje košnice daju najbolji med.

– Pčele ne podnose nikakvu kemiju. One su mi pokazale koju boju da koristim za bojenje igrački – kaže Vila.

– Ako me pitate koje igrače bih proizvodio, pa napravite desetak različitih oblika igrački, podijelite ih u nekoliko vrtića, i pratite sa kojim igračkama se djeca najradije igraju. Onda nastavite proizvoditi te oblike – kaže Vila.

Stotine invalidnih osoba u BiH mogle bi dobiti zaposljenje u jednoj od kompanija za proizvodnju visokokvalitetnih igrački od drveta.

Nap.ba