Nakon što su saslušani svi svjedoci, kreće 3D rekonstrukcija ubojstva Vedrana Puljića u Širokom Brijegu

Ispred hrvatskog veleposlanstva u Sarajevu prosvjedovalo je, po izvješću tamošnjih medija, tridesetak navijača FK “Sarajevo” noseći transparent s natpisom “Istina za Vedrana”. Učinili su to na sedmogodišnjicu pogibije njihova prijatelja i također navijača Vedrana Puljića, koji je ubijen hicem iz pištolja prigodom navijačkih nereda prije utakmice NK “Široki Brijeg” i FK “Sarajevo” 4. listopada 2009. godine.

Navijači “Sarajeva”, odnosno “Horde zla”, prosvjedovali su jer smatraju da se sudski postupak protiv osumnjičenog Olivera Knezovića za ubojstvo njihova prijatelja, a koji se vodi na splitskom Županijskom sudu, odvija presporo i da ubojica još nije kažnjen. No, činjenice ipak donose malo drukčiju priču.

Pobjegao iz zgrade suda

Naime, nakon što je toga kobnog 4. listopada došlo do nereda u Širokom Brijegu, pri čemu je poginuo Puljić, a još je šest pripadnika “Hordi zla” ranjeno hicima iz vatrenog oružja, uhićen je Knezović koji je ubrzo pobjegao pravosudnoj policiji iz zgrade suda.

Budući da ima dvojno državljanstvo, hrvatsko i BiH, došao je u Zagreb, gdje i danas živi. Kako je BiH ustupila hrvatskom pravosuđu ovaj predmet, tako je ŽDO Zagreb vodio istragu. No, kad su završili, Županijski sud u Zagrebu je od Vrhovnog suda tražio delegaciju ovog vrlo kompleksnog i složenog predmeta.

Vrhovni je sud odlučio da će se suditi na splitskom Županijskom sudu jer će svjedocima biti bliže dolaziti iz Sarajeva i Širokog Brijega u Split nego u Zagreb te će se lakše napraviti rekonstrukcija koja je, smatrao je Vrhovni sud, neophodna za utvrđivanje pravog stanja što se tog dana događalo ispred stadiona “Pecara”.

Podsjetimo, još da se Knezovića optužnicom tereti za ubojstvo, šest pokušaja ubojstva i općeopasnu radnju.

Suđenje je, dakle, nakon što je predmet dobio splitski sud, počelo u ožujku ove godine, a do lipnja je, dakle u tri mjeseca, održano nekoliko rasprava na kojima je saslušano više od 20 svjedoka. Napomenimo da se Knezović uredno odazivao na svaku raspravu. Nakon što su saslušani svi svjedoci, ostalo je još provesti rekonstrukciju i balističko vještačenje.

– Sud je, na prijedlog zamjenika ŽDO-a, angažirao sudskog vještaka Vojina Maštruka te on treba napraviti 3D rekonstrukciju na mjestu događaja. Prosvjedi su potpuno neutemeljeni jer je sud radio vrlo temeljito i ažurno – pojasnio je sudac Mlađan Prvan koji vodi suđenje. Doznajemo kako je vještak prije 15-ak dana obavijestio sud da je izvršio detaljnu analizu spisa i da je pronašao veliki broj pogrešaka i propusta u radu kolega vještaka iz BiH, te ih zato nikako ne želi uključivati u provedbu 3D rekonstrukcije.

Također, u tijeku je dogovaranje oko iznajmljivanja uređaja za lasersko 3D skeniranje te pribavljanje dokumentacije za njegov privremeni uvoz u BiH. Isto tako, vještak pokušava dogovoriti sa širokobriješkom policijom da mu pomognu jer bi na sat ili dva, kad on bude snimao na mjestu događaja, za prolaz i pješaka i automobila trebala biti zatvorena Ulica fra Didaka Buntića, žila kucavica Širokog Brijega.

3D rekonstrukcija

– Komplicirano bi bilo da smo obavljali klasičnu rekonstrukciju jer smo, prvo, državna institucija koja bi radila u drugoj državi. Drugo, morali bismo nabaviti tri autobusa, desetak policijskih vozila, ljude i sve ostalo što bi nam stvorilo stvarnu sliku tog dana, a to je vrlo komplicirano. I zato je naš prijedlog bio da se obavi 3D rekonstrukcija kako bi se utvrdilo jesu li sporni meci mogli doći iz Knezovićeva pravca – pojasnio je Nikša Wagner, zastupnik optužbe.

Knezovića bi uhitili čim bi prešao granicu

Iako se za ubojstvo navijača FK “Sarajevo” Vedrana Puljića, proces protiv Olivera Knezovića vodi na splitskom Županijskom sudu, klasična rekonstrukcija događaja ne bi se mogla obaviti bez okrivljenika. To, međutim, nije moguće jer bi Knezović bio odmah uhićen da se pojavi u Širokom Brijegu.

Iz policajčeva pištolja ispalio deset hitaca

U optužnici stoji da je 4. listopada 2009. godine, oko 15.25, u Širokom Brijegu ispred stadiona “Pecara” tijekom sukoba “Škripara”, navijača “Širokoga”, i “Hordi zla”, navijača “Sarajeva”, policajcu Draganu Vujeviću, koji je radio na osiguranju, iz korica istrgnuo službeni pištolj glock 19, izišao na cestu te u smjeru sarajevskih navijača ispalio deset hitaca. Po optužnici, jedan je pogodio Puljića u glavu i ubio ga, a još šest navijača je ranjeno.

Slobodnadalmacija.hr