Nakon dvije godine Federalno tužiteljstvo je pokrenulo postupak protiv Zdravka Borasa, Vesne Ćavar, Kristine Nogalo Đinđić, Mladena Hrstića i ostalih, zbog progona osobe iz Ljubuškog, koju je Boras udario, a potom ju je, sa skupinom iz MUP ZHŽ, uz postupak Tužiteljstva, nastojao osuditi na zatvorsku kaznu od šest mjeseci, kolika je bila ponuda Tužiteljstva za priznanje za neučinjeno nedjelo uz zamjenu za godine uvjetne kazne, piše portal Ljubuski.net.

U glavnom pretresu ne samo da je optužnica pobijena iskazima, već i materijalnim dokazima, sutkinja Katica Artuković je ustvrdila kaznena djela Zdravka Borasa, a jedno od njih je povreda tajnosti postupka, jer je isti jasno upravljao istražnim postupkom i imao spoznaje o svim postupcima tužitelja i korumpiranih policijskih službenika.

Kaznena djela Zdravka Borasa Tužiteljstvo ZHŽ je prikrilo iako je mjesec dana prije podizanja lažne optužnice imalo materijalne dokaze, koji su to kazneno djelo dokazali i na Općinskom sudu u Ljubuškom, a po kojima ih je sutkinja Artuković i navela u presudi, a istu je potvrdio Županijski sud u Širokom Brijegu.

Kazneno djelo Borasa tužitelji Nogalo – Đinđić, Ćavar i Hrstić su ignorirali, iako su imali izvorne dokumente s originalnim potpisom Borasa i pečatima MUP-a ZHŽ.

Da bi sve bilo poput horora u režiji po scenariju zloglasne UDBA-e lažne iskaze su dali Mladen Bebek iz Veljaka, sadašnji direktor TZ Ljubuškog, Antonio Radić iz Radišića, savjetnik Nevenka Barbarića, Mario Bajto, službenik u gradskoj upravi. Zanimljivo je kako po sudskim spisima Mladenu Bebeku nije prvi puta svjedočiti neistinito na sudu, a prilikom davanja iskaza u ovom predmetu predstavio se kao osoba koja poput vidovitog Milana zna čitati misli, pa ih predložiti sudu kao točnima i potrebnima za sudsko davanje povjerenja u iste.

Prilikom sudskog pretresa Boras nije htio odgovarati na pitanja o navedenim kazneneim djelima, nakon što ga je i sama sutkinja upozorila kako će biti kazneno odgovoran ukoliko bude dao lažan iskaz.

Očekuje se davanje iskaza i podizanje optužnice protiv ove skupine osoba udruženih u progon sa inicijalnom lažnom kaznenom prijavom, koju je potpisao presuđeni kriminalac Miroslav Galić, tadašnji načelnik Kriminalističke policije, osoba pravomoćno osuđena za izdavanje krivotvorenih osobnih iskaznica i pomoći pri utaji poreza i drugih davanja u PU Posušje. Radi se o kriminalnoj hobotnici. Zdravko Boras je član HDZ BiH Ljubuški, kao i nekoliko ostalih osoba.

Nakon smjene s funkcije ministra Boras pritišće Nevenka Barbarića za vraćanje na posao. Na bilo kakvu natječajnu proceduru ne može pristupiti, osim da ga Barbarić postavi sebi za savjetnika. Barabrić ga može povući sa sobom u Zagreb, za vozača i ložača vatre, čime bi se Boras vratio na početak svoje plodne karijere.

Osim vođenja zapisnika postupak suđenja je sniman, a materijalni dokazi koje dokazuju kazneno djelo se nalaze na Općinskom sudu u Ljubuškom i Tužiteljstvu ZHŽ, što je zabilježeno u presudi i iskazima.

Ljubuski.net