Nakon 13 mjeseci od tragičnog događaja, Tužiteljstvo ŽZH i službeno zatražilo angažman John Clarka

Skoro 13 mjeseci od tragične i misteriozne smrti Lane Bijedić (19) nesuđene brucošice iz Mostara, iz Tužiteljstva ŽZH su službeno u vezi s ovim slučajem zatražili angažman John Clarka, forenzičkog vještaka za patologiju Univerziteta u Glazgovu.

Stručni nalaz

To nam je za Avaz potvrdio Josip Aničić, jedan od tužitelja u ovom slučaju, pojasnivši da je od ovog britanskog forenzičkog patologa, kojeg je svojevremeno Haški sud angažirao za vještačenja ekshumacija masovnih grobnica u okolici Srebrenice, zatražio mišljenje i stručni nalaz o načinu nastanka ozljeda na tijelu nesretne djevojke, a na osnovu obdukcijskog nalaza.

Iako su, podsjetimo, pojedini mediji iznosili da je Clark već dao nalaz, u kojem je navedeno da je riječ o samoubojstvu te da je dostavljen Tužiteljstvu ŽZH, a neupućeni su navodili i da je ovaj stručnjak preuzeo slučaj, Aničić je i jučer potvrdio da je s Clarkom do sada samo neslužbeno komunicirao.

-Tek sada smo službeno uputili nalog i u svakom slučaju on neće iznositi kvalifikaciju djela – kratko je rekao Aničić za Avaz.

O tome kakve će radnje poduzeti nakon što Clark dostavi svoj nalaz i mišljenje, Aničić nije htio govoriti, a potvrdio je da još čekaju rezultate nalaza vještaka psihologa, koji će, između ostalog, biti sačinjen na osnovu Laninih bilješki ispisanih na engleskom jeziku u nekoliko notesa.

Udarana i davljena

Nakon obdukcije koju je uradio dr. Dražen Damjanjuk, podsjetimo, izneseno je da je nesretna djevojka „udarana, davljena i bačena u rijeku“ te se slučaj i dalje vodi kao ubojstvo.

Tokom istrage je saslušano više od stotinu svjedoka, a nekolicina njih je podvrgnuta i poligrafskom testiranju.

Više puta su pregledavani snimci kamera koje su zabilježile tok njenog kretanja, obavljena su vještačenja njenog telefona, odjeće, tragova s lica mjesta te brojne druge radnje, ali dobiveni rezultati nisu donijeli pomak u istrazi.

Snimljeno kretanje

Tijelo nesretne Bijedić pronađeno je 6. listopada prošle godine u večernjim satima u rijeci Studenčici u mjestu Studenci kod Ljubuškog i to nedugo nakon prijave o njenom nestanku.

Kobnog dana Lana se iz Mostara, pod nejasnim okolnostima, autobusom zaputila u Čapljinu, kako je to otkriveno uz pomoć snimaka nadzornih kamera u ova dva grada.

U poslijepodnevnim satima je trebala otputovati za Sarajevo, gdje je bila upisala fakultet.

Avaz.ba