Najava trećeg štrajka upozorenja uposlenih u srednjim školama ŽZH

Budući da su predstavnici Vlade Zapadnohercegovačke županije pregovore o Kolektivnom ugovoru s Nezavisnim sindikatom uposlenih u srednjim školama Zapadnohercegovačke županije vratili na početak, ovime najavljujemo treći štrajk upozorenja koji će se održati 2. ožujka 2017. godine četvrti (4.) školski sat u obje smjene u svim srednjim školama Zapadnohercegovačke županije. Radna skupina napravila je isto što i prije godinu dana – odbila gotovo sve naše prijedloge, a oni koji nisu bili odbijeni tada, odbijeni su pod krinkom Odluka o naknadama, objavljenih u posljednjem broju Narodnih novina ZHŽ.

Stoga razlozi za štrajk ostaju isti:

nepotpisivanje Kolektivnog ugovora;
neisplata obveza po tužbama;
nedonošenje Pravilnika o zapošljavanju i Pravilnika o tehnološkom višku;
nedonošenje Zakona o srednjem školstvu;
kašnjenje u isplati honorara;
Prijedlog Zakona o MIO;
nezakonit obračun toplog obroka za mjesec siječanj 2017. godine.

Nećemo napraviti istu grešku kao prošle godine i prekinuti štrajk na prvi poziv Vlade, naučili smo da je to samo kupovanje vremena kojeg ionako više nema. Pitamo se što je s pregovorima koje smo imali direktno s premijerom Ćosićem, ministricom Mikulić i ministrom Kraljevićem, upravo zbog neučinkovitosti radne skupine – krajem 2016. smo gotovo imali tekst Kolektivnog ugovora. Jesu li to ti sastanci kojima se ministrica hvalila u medijima?

Nećemo pristati na mrvice, unaprijed budite svjesni toga. Maćehinski odnos prema korisnicima proračuna vidi se po tome što ste nam spremni „dati“ manje nego je predvidio Granski kolektivni ugovor, tako da „pregovore“ s nama pravite jednom običnom smijurijom. To najbolje znaju pojedini predstavnici Vladinog pregovaračkog tima, oni đaci iz klupe najbliže vratima.

Predsjedništvo NSUSŠ ZHŽ