NAJAVA: Predstavljanje monografije “Macelj 1945.” u Širokom Brijegu, Ljubuškom i Posušju

Prošle godine izašla je monografija Macelj 1945. (Naklada Udruge Macelj 1945., Zagreb 2015.) u spomen žrtvama povodom 70. obljetnice komunističkih zločina na stratištu Macelj poslije završetka Drugog svjetskog rata. Macelj je po točno utvrđenom broju od 1.163 ekshumirane žrtve do sada najveće stratište Titovih partizana i komunističkog režima u Republici Hrvatskoj. U Maceljskim šumama stradalo je prema izjavama svjedoka oko 13 tisuća žrtava. Više od 130 jama još uvijek nije istraženo. U Maclju se nalaze ostaci 21 svećenika, franjevaca i bogoslova, ubijenih u noći s 4. na 5. lipnja 1945.

Nakon vrlo uspješnih predstavljanja monografije Macelj 1945. prošle godine u Zagrebu, Krapini, Đurmancu, Varaždinu i Rijeci, monografija je ponovljena u drugom neizmijenjenom izdanju. Udruga Macelj 1945. nastoji promicati istinu i poticati istraživanja daljnje istine o Maclju te se nastavlja zalagati kako se sjećanje na maceljske mučenike ne bi nikada zaboravilo. Tome služi i monografija koju je Udruga izdala povodom 70. obljetnice komunističkih zločina u Maclju.

Tijekom ovog mjeseca Udruga Macelj 1945. će predstaviti monografiju u Splitu 14. travnja u 19 sati u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa, u Dubrovniku 15. travnja u 19 sati u u dvorani Svetog Ivana Pavla II., u Širokom Brijegu 16. travnja u 19 sati u Narodnoj knjižnici, u Mostaru 17. travnja u Dvorani franjevačkog samostana, u Ljubuškom 18. travnja u 20 sati u Dvorani Sv. Ante u Franjevačkom samostanu na Humcu, u Posušju 19. travnja u Kino dvorani u 19 sati i u Tomislavgradu 20. travnja u Skupštini Hercegbosanske županije u 18 sati. Organizatori tih predstavljanja su Hrvatska udruga Benedikt, Ogranak Matice hrvatske Split, Udruga Hrvatski domobran Dubrovnik, Franjevački samostani Mostar i Humac, Ogranak Matice hrvatske Široki Brijeg i Tomislavgrad, Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta II. svjetskog rata i poraća na području Širokog Brijega te UNRO HVO Podružnica Posušje.

Pored autora monografije Macelj 1945. hrvatskog publiciste i povijesnog istraživača Damira Borovčaka, monografiju će predstaviti predsjednik Udruge Macelj 1945. dr. Stjepan Bačić, prof. Mihovil Bogoslav Matković, svi iz Zagreba te fra Miljenko Stojić viscepostulator postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće” član Udruge iz Širokog Brijega i ugledni predstavljači, domaćini u navedenim gradovima.

U vladavini totalitarnog komunističkog režima desetljećima se živjelo u strahu i pod prisilom zaborava, učila se iskrivljena povijest, ona s prešućivanjem komunističkih masovnih zlodjela. Monografija Macelj 1945. ukazuje da je zločin bio sustavan i planiran još u tijeku Drugog svjetskog rata, od juga Hrvatske prema sjeveru, što je izazvalo egzodus hrvatskog naroda. To je izazvalo masovne pokolje od Bleiburga i po križnim putevima. Hrvatsko svećenstvo posebno je mučenički stradavalo, a monografija ukazuje na tu poveznicu svećeničkih žrtava od Dakse, Širokog Brijega i Hercegovine, sve do Maclja.

macelj194912

SirokiBrijeg.info