NAJAVA: Predstavljamo potpuni program 20. Mediteran Film Festivala

Od 21. do 24. kolovoza u Širokom Brijegu bit će održan 20. Mediteran Film Festival – jedan od najznačajnijih filmskih događaja u BiH i regiji. Program u konkurenciji donosi 20 dokumentarnih filmova. Selektor festivala Zdravko Mustać izabrao je po deset filmova u kategoriji kratkometražnog – do 30 minuta, odnosno deset filmova u kategoriji dugometražnog – iznad 30 minuta.

Festival će u srijedu 21. kolovoza u 21 sat otvoriti dokumentarni film ‘Radio Ganga’ redatelja Zdenka Jurilja koji će bit prikazan u programu ‘Domaćih autora’. Uz ovaj, u off-programu domaćih autora, na festivalu će premijerno u petak 23. kolovoza biti prikazan dokumentarni film ‘Ljudi koji su sadili drveće’ redatelja Zdenka Jurilja, glazbeni dokumentarac ‘Bure Bareta’, redatelja Renata Tonkovića, Maria Vukadina i Roberta Bubala, te u četvrtak 22. kolovoza ‘2068’ futuristički dokumentarac redatelja Roberta Bubala.

Na ceremoniji otvaranja, bit će prikazan i film iz MFF radionice, koji su posljednjih tjedana pod vodstvom Lucy Eagleson, u Širokom Brijegu snimili srednjoškolci polaznici ovih radionica zajedno s kolegama, mladim filmašima iz Amerike.

Prvi dan festivala na otvorenom kinu u programu ‘Tragovi rata’ prikazujemo i dokumentarni film ‘Nisu imali kada odrasti’ redatelja Petera Jacksona. Uz ovu dokumentarnu poslasticu, MFF će u u četvrtak 22. kolovoza na otvorenom kinu, prikazati i američki dokumentarac ‘Među vukovima’, redatelja Shawna Coneya o članovima motorističkog multietničkog kluba koji se bore s posljedicama rata u BiH, te posljednji dan festivala, subotu 24. kolovoza, ‘Golgotu banjalučke biskupije’ Vinka Laštre.

U suradnji s Filmskim centrom Sarajevo, pravnim nasljednikom arhive bosanskohercegovačke kinematografije, prvi dan festivala bit će prikazano sedam filmova. Riječ je o remek djelima bh kinematografije koja su u vremenu u kojima su nastala bila miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta.

Nastavlja se i suradnja s najznačajnijom svjetskom filmskom mrežom HBO, u kojoj će u petak 23. kolovoza u programu Adria bit prikazan dokumentarac ‘Vjetar’. MFF Fora, najmlađi program Mediteran Film Festivala, ove godine u jutarnjim projekcijama prikazuje Disneyeve klasike ‘Kralj lavova’ i ‘Priča o igračkama 4’.

Uz snažan dokumentarni program u konkurenciji, program ‘U fokusu’, donosi najbolja ostvarenja kinematografije zemalja Mediterana iz protekle godine. Po izboru selektora festivala bit će prikazano šest filmova koji su već obilježili filmsku godinu ili njihovo vrijeme tek dolazi.

O najboljima na MFF-u odlučuje međunarodni žiri u dvije kategorije – za odabir najboljeg dugometražnog filma i najboljeg kratkog filma. Pored šesteročlanog žirija, koji će 24. kolovoza izabrati pobjednike 20. Mediteran Film Festivala i dodijeliti Grand prix MFF projektor čiji je pokrovitelj Podravka i drugu nagradu MFF projektor, tradicionalno treću nagradu MFF Audience Award, čiji je pokrovitelj HT Eronet, glasovanjem dodjeljuje publika.

Ovogodišnji Mediteran Film Festival, nakon svečane dodjele nagrada, zatvorit će igrani film Quentina Tarantina, ‘Bilo jednom u… Hollywoodu’. Prepun sjajnih glumčakih pojava film donosi priču o glumcu i njegovom dvojniku koji kreću na put kako bi pronašli svoje mjesto pod suncem u filmskoj industriji daleke 1969. godine. Radnja filma se odvija u Los Angelesu 1969. na vrhuncu hippie Hollywooda.

Uz kvalitetan filmski program, ono što ovaj festival izdvaja i čini drugačijim jeste odlična atmosfera i dobra zabava. Pozivamo vas da sudjelujete u filmskim kvizovima, osvojite bogate nagrade glasovanjem za najbolji film ili jednostavno uživate u zvucima filma ispred projektora ili uz filmsku glazbu na festivalskom trgu u središtu Širokog Brijega.

Družimo se filmski na 20. MFF-u!