Home Kultura Glazba NAJAVA: Peti Seminar folklora Hrvata u BiH od 4. do 7. kolovoza

NAJAVA: Peti Seminar folklora Hrvata u BiH od 4. do 7. kolovoza

0
NAJAVA: Peti Seminar folklora Hrvata u BiH od 4. do 7. kolovoza

Nakon što smo u posljednje četiri godine zaokružili ciklus predavanja iz svih područja BiH: Pjesme, plesovi, nošnje i običaji Hrvata Hercegovine, Bosanske posavine, srednje Bosne i Hrvata sjeverne Hercegovine, Završja i Kupresa, ovogodišnjim Seminarom ponovno krećemo iz početka.

Peti Seminar folklora Hrvata u BiH na kojem će se obrađivati pjesme, plesovi, nošnje i običaji Hercegovine, kao i tradicijska glazbala BiH i Hrvatske održat će se u Mostaru od 4. do 7. kolovoza 2016. godine. Stručni voditelj seminara je prof. Miroslav Šilić.

seminar folklora18072016 1

Od ove godine, uz grupe ples i glazbala, polaznici će moći odabrati i smjer ganga, a polaznici koji se opredijele za glazbala biraju između tambura i tradicijskih glazbala (diple, lijerica, dvojnice, gusle, šargija, gajde, dude, samica, dangubica, i dr.). Za smjer tradicijska glazbala predavat će dva profesora, te će tako biti pokriveno čitavo hrvatsko etnološko područje.

Plesna predavanja organizirana su u jutarnjem i večernjem terminu, a uključuju: izlaganja s terena (plesna predavanja) koja će voditi prezentatori s terena, zatim pjevačka predavanja, teorijsku nastavu o etnologiji, etnomuzikologiji, scensku primjenu folklora, rad s izvornim folklornim skupinama, osnove glazbenog obrazovanja, učenje i sviranje tradicijskih glazbala, kao i druga predavanja vezana za tradicijsku materijalnu i nematerijalnu baštinu hrvatskog življa ovog područja.

seminar folklora18072016 3

Lokacija petog Seminara je odmaralište Relax Aluminija koji se nalazi u prigradskom i turističkom naselju Buna kod Mostara. Plesni dio i predavanje održati će se u Osnovnoj škola Marina Držića koja se nalazi neposredno uz odmaralište.

Uz stručnog voditelja Seminara, prof. Miroslava Šilića, na ovogodišnjem Seminaru predavat će dipl. etnolog i polonista Andrija Ivančan, umjetnički voditelj Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO, zatim dr. sc. Stjepan Sremac, profesori glazbene umjetnosti i mnogi drugi… Kompletan popis predavača možete pogledati na službenoj stranici www.uhakud.info

seminar folklora18072016 2Pozivamo sve zainteresirane koji vole umjetnost da se priključe radu petog Seminara folklora Hrvata u BiH koji počinje 4. kolovoza u 9 sati, a završava 7. kolovoza u večernjim satima.

seminar folklora18072016 4

Sve dodatne informacije, kao i prijave, možete dobiti na e-mail: seminar.folklorabih@gmail.com , na službenoj Facebook stranici „Seminar folklora
Hrvata u BiH
“, kao i na Internet stranici www.uhakud.info

OO Seminara folklora Hrvata u BiH
UHAKUD u BiH