NAJAVA: U petak.22. travnja u Gradskoj knjižnici u Grudama „DAN HRVATSKE KNJIGE“

GRUDE – U petak 22. travnja u Kulturnom domu A. B. Šimića, u Gradskoj knjižnici u Grudama obilježit će se „DAN HRVATSKE KNJIGE“. Cilj inicijative je potaknuti na čitanje, te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva.

Na glavnoj skupštini UNESCO-a u Parizu 1995. godine, Svjetskim danom knjige i autorskih prava proglašen je 23. travanj, nadahnut katalonskom tradicijom darivanja ruža i knjiga na dan Sv. Jurja, dok povijest svjetske književnosti pamti 23. travnja 1616.g. kao dan smrti Miguela Cervantesa i Williama Shakespearea. U Hrvatskoj se ovaj dan slavi od 1996. godine, odlukom Sabora Republike Hrvatske u spomen na Marka Marulića koji je toga datuma 1501. godine dovršio Juditu.

Svjetski dan knjige i autorskih prava nije jedina inicijativa UNESCO-a vezana uz knjige. Tako je 1948. godine organizacija pokrenula program vezan uz prevođenje, te osnovala Index Translationum, bazu prijevoda koja sadrži podatke više od stotine zemalja.

Obilježavajući Svjetski dan knjige i autorskih prava, UNESCO poziva čitatelje, autore, izdavače, nastavnike, knjižničare, javne institucije, neprofitne organizacije i privatni sektor da promiču knjigu, čitanje i izdavaštvo, uz zaštitu autorskih prava.

Gradska knjižnica Grude je za ovu manifestaciju pripremila bogat i sadržajan program:
– Radionica za djecu
– Čitanje priča i pjesama za djecu
– Kviz znanja
– Knjižnica daruje mlade čitatelje iskaznicom koja vrijedi godinu dana
– Knjižnica daruje iskaznicu za branitelje, umirovljenike i invalide.

AKCIJA: „DARUJEŠ KNJIGU, DOBIJEŠ ČOKOLADU!“

Poseban poziv ljubiteljima i prijateljima knjiga! Svi imamo u svojim kućama knjige koje smo pročitali i koje skupljaju prašinu na policama. Pozivamo sve posjetitelje da u ovoj prigodi daruju jednu ili više svojih knjiga te na taj način obogate knjižni fond knjižnice. Simbolična nagrada svakom darivatelju biti će čokolada koju je za ovu akciju donirala Violeta.d.o.o.

Ovo je samo dio onoga što će se upriličiti u petak 22. travnja, stoga vas ovim putem pozivamo da dođete i sudjelujete u programu! Taj dan prostorije knjižnice biti će otvorene od 7:30 do 19:30 sati.

Grude-online.info