NAJAVA: Izložba djela fra Mirka Ćosića “Slikarstvo mira i težnje za dostizanjem stvarnoga”

Izložba djela fra Mirka Ćosića “Slikarstvo mira i težnje za dostizanjem stvarnoga” bit će otvorena u ponedjeljak, 17. srpnja, u Franjevačkoj galeriji na Širokom Brijegu u 19:30 sati.

Na izložbi, koja će biti otvorena do 30. kolovoza, bit će predstavljeno 61 djelo prvoga slikara u zapadnoj Hercegovini lokalnoga podrijetla.

Hercegovački franjevac, unatoč svim teškoćama s kojima se suočavao u životu, stvorio je opus u kojemu se može naći štošta ugodno ljudskom oku i prijemčivo duhu.

U njegovim djelima nema životnih tragedija i teškoća vremena u kojemu je živio i koje je i on sam morao prebroditi.

Portreti, mrtva priroda i cvijeće u posudama motivi su kojim je slikar doticao gornje razine realističke uvjerljivosti.

Na tu se ljubav nadovezuju krajolici, koji u Ćosićevu opusu zauzimaju istaknuto mjesto.

Odabirući pogodna mjesta, kao što su širokobriješki Borak i izvor životvorne rijeke Lištice, koja su jamčila prepoznatljivost i isticala značajnija obilježja mjesta, ovaj je franjevac realističku tendenciju kombinirao s lirskom i ekspresivnom notom, priopćeno je iz Franjevačke galerije Široki Brijeg.

Fra Mirko Ćosić rođen je 1903. godine u Buhovu pored Širokoga Brijega. Pučku školu pohađao je u susjednom selu Rasno, a 1917. upisao se u Franjevačku klasičnu gimnaziju u Širokom Brijegu.

Godine 1929. mostarski biskup zaredio ga je za svećenika te je iste godine slavio i mladu misu. Preminuo je 16. srpnja 1967. godine. Za života nije izlagao, a prva samostalna izložba postavljena je 1986. godine.

Fena