NAJAVA: HKD Napredak Ljubuški i Osnovna glazbena škola Ljubuški pozivaju na koncert flaute i klavira

Subota, 27.8.2016. 20 sati
Crkva sv. Kate Ljubuški
Nastupaju:
Marko Zupan, flauta (Slovenija)
Minka Popović, klavir (Srbija)

Program: Schubert, Schumann, Karg-Elert, Tillmetz

Organizatori: HKD Napredak Ljubuški i Osnovna glazbena škola Ljubuški

Pokrovitelji: Općina Ljubuški i Ministarstvo financija ŽZH

Pojedinosti:

Marko Zupan (Zagorje, Slovenija) studirao je flautu u svojoj domovini, zatim u Parizu u klasi prof. Pierre-Yves Artauda, a kasnije i na Mozarteumu u Salzburgu u klasi prof. Irene Grafenauer. Usavršavao se na brojnim majstorskim seminarima sa svjetskim poznatim flautistima, kao što su Aurele Nicolet, Peter-Lukas Graf i Emmanuel Pahud. Za vrijeme studija osvojio je brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima (Trst, Beograd, Picardie, Braunschweig). Godine 2008. postao je solo flautist Sudetske filharmonije, a godinu kasnije i Filharmonijskog orkestra Brandenburškog državnog kazališta u Cottbusu.

Kao solist ili član orkestra održao je brojne koncerte u SAD-u, Japanu, Kini, Vijetnamu, Alžiru i po cijeloj Europi. U ovoj godini održao je niz koncerata i majstorskih seminara u Japanu.

Snimio je dva kompaktna diska, jedan s Triom Susak, a drugi s flautistom Borisom Bizjakom i pijanisticom Yoko Misumi te je u nakladi Edition Svitzer objavio “Orkestralne dionice flaute” obrađene za kvartet flauta, koje djeluju kao pedagoška metoda za svladavanje orkestralnog repertoara za solo flautu. Osnivač je i umjetnički voditelj Međunarodnog glazbenog festivala “Ursus”. Zupan živi i radi u Berlinu kao samostalni umjetnik, a od 2010. predaje flautu kao asistent na Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Minka Popović rođena je 1988. u Beogradu. Prvo glazbeno obrazovanje stječe u klasi prof. Bojana Bruna sa pet godina. Srednju glazbenu školu završava u klasi klavirskih pedagoga prof. Olge i Aleksandra Bauera, a 2004. se upisuje na „Fakultet muzičke umetnosti“ u Beogradu u klasi prof. Nevene Popović. Diplomirala je sa najvišim ocjenama kao student generacije. Studirala je u klasi prof. Eldara Nebolsina na visokoj školi za glazbu u Berlinu „Hanns Eisler“, a trenutno nastavlja postdiplomske studije na prestižnom glazbenom univerzitetu „Mozarteum“ u Salzburgu, u klasi prof. Cordelie Höfer-Teutsch.

Među brojnim nagradama na državnim i međunarodnim pijanističkim natjecanjima ističu se: druga nagrada na međunarodnom natjecanju u Ateni (Grčka, 2006.), druga nagrada na “Villa de Capdepera” međunarodnom natjecanju (Španjolska, 2006.), specijalna prva nagrada na prvom banjalučkom bijenalu (Bosna i Hercegovina, 2008.), treća nagrada na “ XXI Ramon Lull Rotary Club Piano Competition ” (Španjolska, 2014.), nagrada kraljevske obitelji Karađorđević za izuzetna dostignuća, kao i nagrada “Udruženja muzičkih umetnika Srbije” (UMUS) za najboljeg mladog umjetnika u 2013. godini. Sa programom “Listomanija”, u čast skladatelja Franza Listza, debitirala je na pozornici Berlinske filharmonije 2011. godine, a dvije godine kasnije je ponovila uspjeh sa novim projektom na istoj pozornici.

Svirala je na brojnim pozornicama diljem Srbije, ali i u Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Grčkoj, Austriji, Njemačkoj, Španjolskoj i Rumunjskoj. Nastupala je za različite radio i televizijske emisije. Pored solističkih nastupa, aktivno nastupa i sa različitim komornim ansamblima ( sa ansamblom „ Trio Susak“ osvojila je prvu nagradu na međunarodnom natjecanju u Braunschweigu 2012. godine, kada su snimili i CD sa djelima M. Glinke, C. M. von Webera, M. Ravela i O. Petersona).

Osnovna glazbena škola Ljubuški