NAJAVA: “Hardomiljski susreti 2016.” od 31.7. – 3.8.

LJUBUŠKI – U prigodi slavlja nebeskoga zaštitnika svetoga Stjepana i ove se godine Hardomiljčani pripravlju trodnevnom duhovnom obnovom u organizaciji Župe i samostana na Humcu, a prigodan kulturni program na velikom platou pred grobljem i u Zavičajnom domu u sklopu proslave, već desetu godinu zaredom , organizira odbor pod vodstvom MZ Hardomilje i uz podršku udruge Staro Hardomilje.

Duhovna priprava za taj susret i sam blagdan počinje u nedjelju 31. srpnja svetom misom koju predvodi fra Nikola Rosančić.

Program trodnevnice započinje krunicom koju predmole mladi Hardomiljčani i ispovijedi u 18:30, a misa je u 19 sati.

U ponedjeljak 1. kolovoza, misu predvodi fra Marin Karačić, a u utorak 2. kolovoza, na uočnicu blagdana sv. Stjepana misu ima fra Goran Azinović.

Kulturni dio programa

Subota 30. srpnja:

20 sati Promocija knjige Luke Kravića “Veseli semafor”
21 sat pjesnički maraton

Ponedjeljak 1. kolovoza:

20 sati izložba slika ljubuških slikara

Utorak 2. kolovoza:

20 sati film o Josipu Šimuniću proslaveljnom hrvatskom nogometnom reprezentativcu velikom prijatelju Hardomilja

Na sami blagdan, u subotu 3. kolovoza, misno slavlje predvodi fra Stipan Klarić, novi župni vikar na Humcu i ujedno izabran za pomoćnog magistra novaka .

Nakon misnog stavlja nastupit će HKUD Hardomilje i gostujući HKUD-ovi te druženje Hardomiljčana uz bogat kulturno zabavni program. Druženje uz jelo i piće u ponudi svadbenog salona “Ohio” i svirku uživo.

Sve se to događa u starom dijelu sela – na brdu sa kojega su se zbog zaobilaženja u elektrifikaciji koja se tada provodila, Hardomiljčani spustili i napravili nove kuće u podnožju brda uz plodno polje pokraj rijeke Trebižat. Osim što ove godine slave desetu godišnjicu okupljanja Hardomiljčana za Stipanjdan čiji je idejni pokretač fra Dario Dodig, oni imaju poseban razlog za slavlje, a to je proslava povodom asfaltiranja puta za Staro Hardomilje koje je donacija njihova Hardomiljčanina poznatog Stipe Stiva Bubala. Tim povodom organizatori su odlučili počastiti Stiva i sve uzvanike pečenim volom.

Ovim putem pozivamo sve ljude dobre volje, prijatelje Hardomilja, da nam se pridruže i uveličaju ovu proslavu. Uz pečenoga vola, roštilj, dobro društvo i glazbu do rane zore odlična fešta je zajamčena – poručuju organizatori.

Pokrovitelji ove manifestacije i proslave kao i svih dosadašnjih godina su Županija Zapadnohercegovačka i Općina Ljubuški na čelu s načelnikom Nevenkom Barbarićem.

Sv. Stjepan Prvomučenik bio je jedan od sedmorice đakona u počecima Crkve, to znači po svojoj službi skrbnik za siromašne u zajednici. Podaci o njegovu radu i mučeništvu zabilježeni su u novozavjetnoj knjizi Djela apostolska (6.- 8.poglavlje). Židovske su ga starješine, razjareni njegovim riječima i ugledom u narodu, uhitili i lažno ga optužili da je govorio bogohulne riječi protiv Mojsija i protiv Boga. Nakon presude izveli su ga izvan grada i pogubili kamenovanjem.

Umirući Stjepan je klicao: “Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh!” Slavi se kao prvi kršćanski mučenik za vjeru.

Predaja kaže da je Stjepanovo tijelo u IV. stoljeću preneseno u Rim i položeno kraj zemnih ostataka svetog Lovre. Tako tijela dvojice svetih đakona počivaju jedan kraj drugoga.

Štovanje svetog Stjepana proširilo se još prije V. stoljeća. U V. stoljeću, pak, u Rimu su izgrađene dvije crkve njemu u čast. Prvu je izgradio papa sveti Leon Veliki, a drugu papa Simplicije.

Blagdan Našašća Stjepanova tijela slavi se 3. kolovoza. Budući da 26. prosinca, kada se slavi sv. Stjepan, pada u zimsko vrijeme kada je redovito hladno i naši su pređi slavili upravo dan našašća i prenošenja Stjepanovih zemnih ostataka u Rim, kao dan zaštitnika i mjesta Hardomilja. Poznato je da i okolna mjesta koja za zaštitnika imaju sv. Stjepana tada slave svoj dan, a i naši stari su, kako stoji na hardomiljskom zvonu: „Bratskom slogom ovo zvono u čast svetog Stjepana Mučenika nabavi selo Hardomilje 3.8.1940“.
%