NAJAVA: Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH

Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH u organizaciji UHAKUD u BiH održat će se 10. lipnja 2017. godine u Mostaru u HD Herceg Stjepan Kosača. Nastupiti će devet skupina iz BiH, a središnji događaj počinje u 14 sati.

U nastavku pogledajte program i sudionike smotre.

PROGRAM:

10:00 sati – Dolazak skupina u Mostar
11:00 sati – Tonska proba
12:30 sati – Mimohod skupina kroz grad
14:00 sati – Program
16:00 sati – Domjenak i okrugli stol

SUDIONICI SMOTRE:

1. HKD „Napredak“ – Bugojno
2. HKDU „Zora“ Struge i Gorica – Čapljina
3. HKUD „Rodoč“ – Mostar
4. KUD „Stari hrast 2000“ – Novi Travnik
5. HKUD „Hercegovac“ – Široki Brijeg
6. KUD „Izvor“ – Žabljak Usora
7. HFS „Bobovac“ Ćatići Kakanj
8. HKUD „Drijeva“ Gabela“
9. HKUD „Veljaci“ Ljubuški

Ukratko o značaju smotre:

Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH -UHAKUD u BiH osnovni je način zaštite i promocije izvrsnosti i izvornosti nematerijalne kulturne baštine našega naroda. S ciljem što boljeg i kvalitetnijeg očuvanja naše nematerijalne kulturne baštine organizacija ovakvog događaja je neophodna kako bi se društva predstavila sa svojim izvornim nematerijalnim izričajem s jednim ciljem, prijenosom baštine s koljena na koljeno. Nažalost često se događa neuspješnost u prenošenju tradicija, nerijetko se pojavljuju i devijantni oblici baštinjenja kulture na koje je potrebno ukazati ovakvim događajima. Smotra sama po sebi podrazumijeva stručno praćenje od strane stručnog kolegija kojega sačinjavaju iskusni etnolozi, etnomuzikolozi, etnokoreolozi te ljudi koji poznaju i prošli su teren istražujući izvorni folklor. Nakon smotre folklora održava se okrugli stol na temu nastupa društava na kojemu stručnjaci iznose svoja zapažanja o svakom pojedinom društvu.

Jedna od temeljnih značajki identiteta svakoga naroda jest njegova nematerijalna kultura. Kultura jednoga naroda i povijest jednoga naroda bi trebali i morali biti usko povezani, tako da djelovanje i njegovanje jednoga, ne isključuje djelovanje drugoga. Govoreći o tradicijskoj kulturi i običajima jednoga naroda, zapravo se govori o povijesti toga naroda. Imajući na umu tu činjenicu javlja se potreba za očuvanjem upravo toga segmenta narodne umjetnosti, te potenciranje njene važnosti za daljnji rast i razvoj dotičnoga naroda. Njegovanjem tradicijske kulture, odnosno prenošenje iste na mlađe generacije, sustavno se prije svega radi na opstojnosti kulture u Bosni i Hercegovini, a potom na njegovanju i potvrđivanju vlastitoga identiteta i povijesti. Od nepobitne je važnosti da se umjetnička i glazbena vrijednost koju nematerijalna kultura nosi, sačuva od zuba vremena i da se preventira zaborav istoga. Očuvanje nematerijalne kulturne baštine Bosne i Hercegovine i opstojnosti, u smislu zadržavanja mladih koji odlaze u inozemstvo danas je najbitniji element našega očuvanja. Kultura je obraz našeg naroda, upoznavanjem naše tradicije i naših običaja mi njegujemo kulturnu baštinu.

SirokiBrijeg.info