Naglo zahlađenje u Grudama izazvalo velike štete u poljoprivrednim kulturama

GRUDE – Niske temperature, koje postaju uobičajene za travanj, i ove godine su počinile velike štete na mnogim poljoprivrednim kulturama u grudskoj općini. Vinova loza, krumpir, kao i mnoge druge povrtlarske i voćarske kulture uništene su zbog niskih temperatura koje su zadesile biljke u samom početku njihove vegetacije. Tlo i zrak su bili jako zagrijani nakon visokih proljetnih temperatura i bilo je očekivano da će dolazak hladnog vala ostaviti veliki trag na poljoprivredi.

Stanje bi moglo biti još i gore, ako se obistine meteorološke prognoze koje najavljuju nastavak niskih temperatura, a najgore bi moglo biti u noći s petka na subotu. Štete će se zasigurno zbrajati u voćarstvu, pčelarstvu, vinogradarstvu, kao i u mnogim drugim kulturama.

Zaštitu od mraza je praktično nemoguće uraditi, ali preporučuju se metode spaljivanja biljnog otpada u nasadima tijekom noći kako bi se ublažilo smrzavanje izdanaka, a također postoji i metoda natkrivanja nasada na otvorenom i to agrofolijama ili mrežama koje mogu da ublaže šokove

Poljoprivrednici će morati sačekati da se vrijeme proljepša kako bi mogli točno utvrditi koliko im je štete nanio travanjski led.

Grude-online.info